Ministrul Turismului, întrebat dacă el ar da 200 de lei ca să-și pună cearșaful lângă mare: Evident că nu! Grecii au doar obligația de a face consumație
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ministrul Turismului, întrebat dacă el ar da 200 de lei ca să-și pună cearșaful lângă mare: Evident că nu! Grecii au doar obligația de a face consumație / Foto: Pixabay, de StockSnap
Ministrul Turismului, întrebat dacă el ar da 200 de lei ca să-și pună cearșaful lângă mare: Evident că nu! Grecii au doar obligația de a face consumație / Foto: Pixabay, de StockSnap
În contextul în care  prețurile de pe litoralul românesc au explodat în această vară, ministrul Turismului a fost întrebat de jurnaliști dacă el ar fi dispus să dea 200 de lei pe zi pentru a-și pune cearșaful lângă mare.

Litoralul românesc este aproape gol, transmite Realitatea Plus. Terasele din Mamaia sunt pustii. Turiștii ar fi fost goniți de prețurile foarte mari, de plajele lărgite, dar și de taxele uriașe pentru parcare. Toate acestea, dar și serviciile de proastă calitate i-ar fi făcut să aleagă alte țări pentru vacanțe.

În Mamaia un șezlong costă și 150 de lei, iar turiștii care nu vor să plătească pentru șezlonguri mai au o variantă, dar mai usturătoare la buzunar. Un operator privat din zona Mamaia Nord Năvodari îi lasă pe oameni să își pună cearșaful lângă mare la prețul de 200 de lei pe zi. Un motiv în plus pentru turiști să ocolească Mamaia este taxa de parcare de o zi care costă aproape 100 de lei. La acest preț se adaugă prețurile foarte ridicate pentru un prânz sau o cină în stațiune. Spre exemplu, o banală porție de mici cu cartofi prăjiți costă peste 40 de lei, iar o cafea rece ajunge la 30 de lei.

VEZI ȘI: Prețurile uriașe de pe litoralul românesc șochează. Cât a ajuns să coste o... ciorbă. Reacția ministrului Turismului

Ministrul Turismului:  Grecii pun la dispoziția turiștilor șezlonguri cu obligația doar de a face consumație

În acest context, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a fost întrebat de prezentatoarea emisiunii "Deschide lumea" dacă el ar fi dispus să dea 200 de lei pentru a-și pune cearșaful pe nisipul de pe litoralul de la noi.

"Domnule Cadariu, dumneavoastră ați plăti 400 de lei pe o parcare în Năvodari, 50 de lei pe o ciorbă în Mamaia sau, spre exemplu, să vă puneți cearșaful pe plajă cu 200 de lei, deși este ilegal să se întâmple acest lucru?", l-a întrebat Raluca Țicmeanu pe Daniel Cadariu.

"Evident că nu! Chiar și la 150 lei un șezlong mi se pare extrem de exagerat. 30 de euro mi se pare ceva de neacceptat în condițiile în care cei care ne fac concurență - fie vecinii de la sud, fie grecii - pun la dispoziția turiștilor șezlonguri cu obligația doar de a face consumație. În rest nimic. Acum este drept că noi suntem într-o economie de piață și funcționează cererea și oferta", a afirmat ministrul Turismului.

VEZI ȘI: Iniţiativă parlamentară, după ce s-au cerut 200 lei turiştilor pentru a sta pe cearceaf la plajă. "Operatorii privaţi ar trebui să fie mulţumiţi"

Cadariu: Prețurile mari au și consecințe

"După cum se vede, prețurile mari au și consecințe", a mai spus Daniel Cadariu.

"Nu peste tot pe litoral se întâmplă lucrul acesta. În acele așa-zise stațiuni cu pretenții se întâmplă asta. Săptămâna trecută, directorul Direcției de Turism din minister a parcurs întreg litoralul, din Vama Veche până la Năvodari, și în marea majoritate stațiunile erau pline, ce-i drept cu excepțiile prezentate de dvs. 

Într-o economie de piață, statul nu poate interveni, nu poate impune mercurial. Având în vedere că ar trebui și funcționează cererea și oferta, când oferta operatorilor este atât de mare, evident și interesul turiștilor este scăzut. 

Eu nu pot să înțeleg următorul lucru: câtă vreme sunt stațiuni pe litoral care oferă șezlonguri cu 15 lei pe zi, atâta vreme cât toți operatorii care închiriază de la Apele Române plătesc aceleași chirii - cum ne închipuim că un turist poate accepta o creștere de la 1 la 10? De 10 ori mai mare? E un lucru firesc (să refuze turiștii să plătească astfel de prețuri n.r.)", a mai spus ministrul Turismului.

Întrebat cum a fost posibil ca hotelierii să fie sacrificați pentru acele blocuri construite pe plajă, Cadariu a răspuns: "Trebuie întrebați administratorii locali, cei care au emis autorizațiile de construire. Am înțeles că de-a lungul timpului au fost nenumărate cercetări penale, sesizări la instanță. Din păcate, autoritățile centrale, cele de linie, care administrează activitatea turistică din România, nu au niciun fel de competență pe acest segment".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel