Ministrul Toader, înțepături pentru magistrați. "Au, în sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS?"
Ministrul Tudorel Toader a răspuns, la Antena 3, unor întrebări privind desecretizarea arhivei SIPA.
Chestionat de unde această grabă de a desecretiza arhiva în urma unei hotărâri de guvern, Tudorel Toader susține că nu se pune această problemă.
"Eu nu aș spune că e foarte repede pentru că problematica arhivei SIPA a existat de la momentul înființării. Dacă în 2006 a fost închisă și direcția deființată, din 2011 s-a tot vorbit de desecretizare. În 2016, 25 iulie, a fost eleborat un proiect de act normativ, care a fost postat pe pagina Ministerului Justiției, unde se află și în prezent. Acel proiect de Hotărâre de guvern a fost transmis spre consultare Ministerului Public, Ministerului de Interne, CSM, IICJ, către Asociația magistrațiilor, Uniunea Judecătorilor, Asosciația procurorilor din România, către autoritățile și asociațiile care contribuie direct și indirect la înfăpturirea justiției. Avem toate punctele de vedere de la ele. Prin urmare, dânșii după ce a fost afișat au primit acea hotărâre de guvern și și-au exprimat punctele de vedere. (...)", a declarat ministrul de Justiției la Sinteza Zilei.
"Aș face o precizare de afirmația dumneavoastră. Am toate acele puncte de vedere ale acestor asociații, sunt pe site-ul Ministerului Justiției, nu vorbesc dacă nu era așa. Nu m-am răzgândit, vedeți că partea finală așa scrie, se desecretizează rapoartele numerele cutare și cutare. Un raport are și o anexă, se desecretizează rapoartele și anexa, după publicarea în Monitorul Oficial. Apoi se va întocmi comisia. Cele două rapoarte și anexa au caracter de secret de stat. Ministrul de Justiție nu poate desclasifica secretele de stat, asta o știe oricine. Ministrul Justiției nu poate desecretiza un secret de stat, aș fi intrat eu în conflict", a mai spus Tudorel Toader, conform Antena 3.
Despre colaborarea magistraților cu fosta Securitate
Toader a lăsat să se înțeleagă că între magistrații din România ar fi și foști colaboratori ai fostei Securități.
"CSM are probleme reale de rezolvat. Sunt magistrați care au acasă, în sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS? Eu aștept să ne spună CSM, el se ocupă de mapa profesională a magistraților, nu ministrul. E normal ca un magistrat să se pensioneze și după două luni să revină să se reangajeze pe baza votului secret al CSM și să cumuleze pensia și salariul? Legea spune că postul să fie scos la concurs, să fie luat de un tânăr", a mai spus ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News