Data publicării:

Ministrul rus de Externe, acuze dure la adresa NATO: Au revenit la schemele din Războiul Rece

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Aleksander Gruşko, ministrul rus de Externe, acuză NATO că a revenit la schemele din Războiul Rece, după summitul de la Madrid. 

Rezultatele summitului NATO de la Madrid au demonstrat că Alianţa a revenit la schemele de securitate militară din timpul războiului rece, a declarat, vineri, adjunctul ministrului rus de externe, Aleksander Gruşko, în timpul unei dezbateri la clubul internaţional "Valdai".

"Mi se pare că principala concluzie pe care o putem trage este că la Madrid, NATO a finalizat saltul evolutiv în extinderea sa după înfiinţarea sa în 1949 şi a revenit la schemele de securitate militară ale războiului rece" - a declarat Gruşko.

"Vreau să vă spun, desigur, că rezultatele summitului NATO de la Madrid vor fi supuse unei analize foarte amănunţite atât din punct de vedere politic, cât şi militar, inclusiv din punct de vedere al luării măsurilor necesare, care ar trebui să asigure în proporţie de 100% interesele legitime ale securităţii şi apărării Rusiei" - a subliniat acesta.

Potrivit afirmaţiilor lui Gruşko, summitul de la Madrid a devenit cel mai previzibil. Recunoaşterea Rusiei ca ameninţare la adresa NATO constituie încercarea Alianţei de a se confrunta pe toate fronturile, a declarat diplomatul rus. Aleksandr Gruşko a adăugat că, indiferent de ce spun ei despre activitatea defensivă a Alianţei, "vectorul activităţii sale militare este predeterminat - şi este descurajarea Rusiei", scrie RADOR.

Ministrul de externe al Finlandei se teme că războiul s-ar putea extinde în Europa

 

Arhitectura de securitate a Europei a fost afectată grav de invazia rusă în Ucraina, iar extinderea războiului este "o posibilitate", afirmă Pekka Haavisto, ministrul de Externe din Finlanda, ţară care împreună cu Suedia a decis aderarea la NATO din cauza noilor riscuri.

"Cred că este o nouă realitate. Cred în mod real că arhitectura europeană de securitate a fost afectată. Este o nouă situaţie, există un nou tip de Cortină de Fier între Rusia şi celelalte ţări. Şi sigur că provine de la agresiunea rusă împotriva vecinului ei Ucraina. Invazia rusă a modificat atmosfera în materie de securitate", a declarat Pekka Haavisto într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, citat de Mediafax. 

Întrebat dacă se teme că există riscul extinderii războiului din Ucraina în Europa, ministrul finlandez de Externe a răspuns: "Sigur că aceasta este o posibilitate. De aceea este foarte important să susţinem Ucraina în acest moment".

Finlanda şi Suedia au decis să renunţe la statutul de neutralitate şi să solicite integrarea în Alianţa Nord-Atlantică de teama riscurilor generate de Rusia. NATO a invitat cele două ţări să devină membre. Protocoalele de aderare vor fi semnate marţi, după care vor trebui ratificate de parlamentele statelor membre NATO. CITEŞTE AICI MAI MULTE

BBC: Controlul rușilor asupra Insulei Șerpilor a reprezentat o amenințare la adresa României

Această mică insulă stâncoasă din nord-vestul Mării Negre a fost capturată de Rusia în prima zi a invaziei sale asupra Ucrainei și de atunci a jucat un rol uriaș în război. După mai bine de patru luni de bombardamente repetate ale armatei ucrainene, forțele ruse au abandonat Insula Șerpilor.

Rusia spune că și-a retras trupele ca un "gest de bunăvoință" pentru a dovedi că nu a obstrucționat exporturile de cereale, dar Ucraina a respins această afirmație deoarece Moscova a continuat să le bombardeze depozitele de cereale. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel