Data publicării:
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a semnat Memorandumul pentru Centura Verde București-Ilfov
Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde au semnat Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, document ce presupune și adoptarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a capitalei.
În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers APOLITIC sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Documentul (https://bit.ly/3wLmxKp), în șapte puncte, conține amendamentele la noul cod silvic și sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării. Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Anterior, Memorandum-ul a fost semnat și președinții de partide Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (REPER), cât și de primarul capitalei, Nicușor Dan, și de Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.
„Nu ai cum să nu susții o astfel de inițiativă, deoarece pădurile din jurul marilor orașe reprezintă un factor de echilibru în societate. În condițiile în care efectele schimbărilor climatice se fac din ce în ce mai simțite, mai multă pădure înseamnă mai puțină poluare, dar și un loc pentru recreere absolut necesar pentru cea mai mare aglomerare urbană din România. Așadar, rolul social al pădurilor din jurul marilor orașe este cel care trebuie să 2 primeze și este datoria noastră să ne asigurăm că acest lucru se și întâmplă cu adevărat. De aceea, îi felicit pe toți cei care au pus umărul la realizarea acestui proiect fără culoare politică și din care întreaga comunitate are de câștigat.”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Ministrul Fechet nu este doar semnatar al acestui memorandum, ci a acceptat încă de la bun început, în calitate de deputat, să fie și inițiator al legii pe care noi am depus-o în 2023, în Parlament. După ce, acum o lună, am făcut pivotul pe noul cod silvic din cauza faptului că ajunsesem într-un blocaj la comisia pentru agricultură a Camerei, a acceptat să fie și printre autorii amendamentelor legate de Centura Verde București-Ilfov. În tot acest timp, Ministerul Mediului a susținut în mod oficial demersul nostru, încă din mandatul lui Tanczos Barna, care, la rândul său, în calitate de senator, se regăsește și domnia sa printre inițiatori. De asemenea, Memorandum-ul semnat astăzi creează premizele pentru crearea de centuri verzi și pentru alte orașe ale țării. Pădurile Bârnova, din Iași, Hoia, din Cluj sau Trivale, din Pitești sunt doar trei astfel de exemple. Ocrotirea pădurilor periurbane este esențială pentru un mediu sănătos în marile orașe”, zis Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde face iarăși apel la președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu și îl invită (constant, încă de acum jumătate de an) să se alăture și să semneze Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, PSD fiind singurul partid nesemnatar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News