Data publicării:

Ministrul kazah al situaţiilor de urgenţă, demis de Tokaev, după ce ar fi venit cu date eronate despre amploarea incendiilor de pădure

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Ministrul kazah al situaţiilor de urgenţă, demis de Tokaev, după ce ar fi venit cu date eronate despre amploarea incendiilor de pădure / Foto: Pixabay
Ministrul kazah al situaţiilor de urgenţă, demis de Tokaev, după ce ar fi venit cu date eronate despre amploarea incendiilor de pădure / Foto: Pixabay
Ministrul kazah al situaţiilor de urgenţă a fost demis de şeful statului, după ce ar fi venit cu date eronate despre amploarea incendiilor de pădure produse în Kazahstan.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a decretat duminică o zi de doliu naţional , după ce 14 lucrători forestieri au murit în incendiile de pădure declanşate în nord-vestul ţării, informează Agerpres, citând  AFP.

Acesta ar fi cel mai grav bilanţ din ultimii ani al unui incendiu de pădure produs în Kazahstan, o fostă republică sovietică din Asia centrală cu o suprafaţă de circa cinci ori mai mare decât cea a Franţei, scrie France Presse. Kasîm-Jomart Tokaev a vizitat regiunea Abai, unde flăcările au devastat 60.000 de hectare de pădure, pentru a se întâlni cu familiile victimelor.

De la ce ar fi pornit incendiile



Incendiile ar fi pornit de la un fulger şi pe un fond de secetă, potrivit autorităților locale. Ministrul kazah al situaţiilor de urgenţă a fost demis de şeful statului pentru că ar fi gestionat ineficient situația.

"Ministerul şi autorităţile competente au dat previziuni eronate privind amploarea catastrofei. (...) Au dat dovadă de lipsă de profesionalism şi de neglijenţă. Vinovaţii vor plăti", a declarat Tokaev în faţa familiilor victimelor.

Duminică la prânz incendiul s-ar fi aflat sub control şi nu ar fi ameninţat localităţi. Circa 1500 de oameni continuă lupta cu flăcările, pentru a patra zi consecutiv. Asia centrală este deosebit de vulnerabilă în faţa schimbărilor climatice, în ultimii 30 de ani temperaturile crescând aici cu 1,5 grade Celsius, de două ori mai mult decât media, potrivit Fondului monetar internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel