Ministrul Justiției de la Budapesta acuză standarde duble privind statul de drept în Ungaria și Polonia
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 12 apr 2022, 23:35
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Judit Varga
Sursa foto: Facebook Judit Varga
Concluziile rapoartelor Comisiei Europene privind statul de drept pentru Ungaria şi Polonia sunt marcate de un dublu standard, a declarat marţi, la Luxembourg, ministrul justiţiei, Judit Varga, după consfătuirea miniştrilor statelor membre UE însărcinaţi cu afacerile generale ale Uniunii.

Adresându-se reprezentanţilor presei ungare, Judit Varga, ministrul Justiției de la Budapesta, a reamintit că miniştrii de justiţie au organizat o convorbire în cadrul aşa-numitului dialog anual privind statul de drept în unele ţări specifice, trecând în revistă aplicarea practică a statului de drept în mai multe state membre, printre care Ungaria, Ţările de Jos, Austria, Luxemburg şi Malta.

Ministrul a spus că nu s-a dat niciun răspuns juridic la temerile Ungariei privind manifestarea unui dublu standard în rapoarte, adăugând că acest lucru a confirmat îngrijorarea Ungariei că raportul Comisiei Europene privind statul de drept nu este orientat spre viitor, deoarece el adânceşte tranşeele între statele membre.

“Ţările care au guvern naţional conservator nu pot fi niciodată elevi buni”, a spus ea, adăugând că Ungaria aşteaptă recunoaşterea de către Comisia Europeană a faptului că legislaţia ungară este conformă exigenţelor europene.

Majoritatea ungurilor nu împărtășesc îngrijorările Comisiei Europene

Ministrul a subliniat că la alegerile din Ungaria, pe 3 aprilie, guvernul naţional conservator care se află la putere de 12 ani a obţinut o nouă victorie de proporţii istorice. 54% din alegători au declarat că nu împărtăşesc îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la Ungaria. Electoratul ungar doreşte în continuare să meargă în direcţia bună, doresc suveranitate naţională, protecţia identităţii şi păstrarea tuturor posibilităţilor de autodeterminare pentru care tratatele UE dau împuternicire ţării, a subliniat ministrul Justiţiei.

Judit Varga a declarat că în “situaţia acută” provocată de războiul din Ucraina ar trebui să se concentreze pe ceea ce leagă statele membre UE, nu pe ceea ce adânceşte discrepanţele între ele. Ar trebui să discute între ele sub semnul unităţii, solidarităţii şi deschiderii, fără să se stigmatizeze unul pe altul, a subliniat ministrul.

În legătură cu faptul că Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va iniţia împotriva Ungariei aşa-numita procedură conform mecanismului de condiţionalitate, legat de statul de drept, prin care se blochează plata fondurilor UE, Judit Varga a spus: încă nu s-a luat decizia privind lansarea mecanismului, în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei Uniunii. Comunicarea a precedat fapta, dat fiind că decizia referitoare la aceasta va fi adoptată probabil la sfârşitul lunii aprilie, a spus ea. Este un nonsens juridic şi o absurditate de fond inexistenţa obiectului în legătură cu care s-ar fi săvârşit infracţiunea de cheltuială neregulamentară, a declarat ministrul justiţiei, scrie Hirado.

UE, hotărâtă să impună statul de drept în Ungaria, chiar dacă Orban a câștigat detaşat alegerile

Uniunea Europeană este hotărâtă să impună respectarea statului de drept şi a drepturilor persoanelor LGBT în Ungaria, chiar dacă premierul Viktor Orban a câştigat detaşat alegerile legislative, a declarat marţi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, după o reuniune a miniştrilor europeni desfăşurată la Luxemburg, transmite AFP. 

Ungaria a adoptat anul trecut o lege care interzice să fie evocate în şcoli în rândul copiilor chestiuni ce ţin de schimbarea de sex şi homosexualitate, lege considerată de Bruxelles discriminatorie faţă de persoanele LGBT.

Statul de drept înseamnă de asemenea limitarea posibilităţii autorităţilor unui stat membru - chiar susţinute de o majoritate în parlament, de o mare majoritate a populaţiei - să acţioneze împotriva valorilor noastre europene, a indicat comisarul Reynders. Acesta a menţionat în plus şi îngrijorările Comisiei Europene despre independenţa justiţiei, pluralismul mass-media şi lupta împotriva corupţiei în Ungaria (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?