Ministrul german de externe, în turneu pentru detensionarea situației din Orientul Mijlociu
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a salutat apelul preşedintelui francez, Emmanuel Macron
Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a salutat apelul preşedintelui francez, Emmanuel Macron
Ministrul german de externe Heiko Maas a sosit vineri în Iordania, prima etapă a unui turneu de patru zile în Orientul Mijlociu, în care urmează să viziteze Emiratele Arabe Unite şi Iranul, transmite dpa.

Punctul culminant al turneului va avea loc luni, când şeful diplomaţiei germane va ajunge la Teheran, unde va continua să pledeze pentru menţinerea acordului nuclear iranian încheiat în 2015, destinat să împiedice autorităţile iraniene să îşi construiască un arsenal nuclear.

Vineri, ministerul iranian de externe a anunţat că delegaţii săi sunt pregătiţi să discute doar despre acordul nuclear.

"Abordarea altor subiecte pe lângă acordul nuclear este irelevantă şi, totodată, nu vine în sprijinul acordului", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran.

În mai 2018, SUA s-au retras din acord, invocând implicarea Iranului în conflictele din Orientul Mijlociu. Au urmat sancţiuni americane impuse Iranului şi ţărilor care fac afaceri cu această ţară, în timp ce statele europene implicate în pact au încercat să îl menţină în viaţă.

În mai anul acesta, la un an de la retragerea SUA, Iranul a anunţat că nu va mai exporta uraniu îmbogăţit şi că va relua îmbogăţirea acestuia în cantităţi mai mari, stabilind ziua de 7 iunie ca dată până la care aşteaptă un răspuns din partea semnatarilor acordului.

În cadrul prezenţei sale în Iordania, Maas are în program vizitarea trupelor germane ce staţionează pe teritoriul acestui stat pentru a participa la combaterea organizaţiei Stat Islamic prin avioane de recunoaştere Tornado şi aeronave de realimentare.

Duminică, ministrul german de externe se va afla în Emiratele Arabe Unite pentru convorbiri care, cel mai probabil, se vor concentra pe războiul din Yemen. Emiratele participa la coaliţia condusă de Arabia Saudită care sprijină guvernul yemenit în lupta împotriva rebelilor Houthi, susţinuţi de Iran.

Vezi și:  Iranul acuză Arabia Saudită că "seamănă dezbinarea" în regiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel