Ministrul Eduard Novak, criticat după ultima decizie: ”Să vină dânsul cu bani”. CNCD spune că ordinul nu se aplică jucătorilor din UE
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 08 iul 2022, 10:41
WhatsApp
Sursa: Pexels
Antrenorii din Liga 1 reacţionează, după ce ministrul Eduard Novak a semnat un ordin care presupune ca toate echipele din România să aibă pe foaia de joc minimum 40% jucători români. 

”Nici nu știam dacă este o glumă. Nu cade bine nimăunui această decizie, nu cred că este corect și normal să faci asemenea declarații. Iei dreptul la muncă, suntem în UE și pot apărea repercusiuni. Dacă stăm să o gândim la rece, nu este o idee rea, dar nu acum. Nu poți să schimbi într-o săptămână. Noi am semnat contracte cu jucătorii, pe doi ani. Cine-i va plăti pe acei jucători? Cum renunți la ei?

Să ne spună domnul Novak! Să vină domnul ministru la fiecare club în parte cu o sumă de bani și să rezolve aceste probleme. Ne dorim să avem cât mai mulți români în echipă, dar momentan nu se poate pentru că știm cu toții ce ne lipsește. Deocamdată trebuie să rămânem așa. Trebuie să anunți cluburile din timp dacă iei o astfel de decizie. Eu, la Arad, sunt un caz fericit pentru că avem o academie bună”, a declarat Ilie Poenaru, în cadrul unui interviu acordat Digisport.

Şi FRF a reacţionat 

"Federația Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competițiilor fotbalistice organizate la nivel național. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului", se arată într-un comunicat al FRF.

CNCD spune că jucătorii din UE trebuie excluşi de la măsură 

”În ceea ce privește jucătorii din Uniunea Europeană, față de ei nu se poate aplica o astfel de decizie. Cetățenilor Uniunii Europene li se asigură accesul la liberă circulație și la muncă precum li se asigură și celor din țara respectivă. Dacă vorbim de țări din state terțe, din afara Uniunii Europene, acolo se pot introduce anumite măsuri.

G Ad:

Nu pot introduce astfel de măsuri. Se justifică să se introducă măsuri prin care să fie sprijiniți sportivii români. Sunt state care fac asta la handbal, Federațiile acordă sume de bani acelor cluburi care includ în echipă sportivi autohtoni, ca o subvenție.

Scopul este legitim, dar metoda prin care s-a ales să fie atins nu e una adecvată. Creează o formă de discriminare. Orice persoană interesată sau Organizație Non-Guvernamentală poate ataca un astfel de ordin, cum domnul ministru are posibilitatea de a o revoca și a căuta alte metode pentru sprijinul sportivilor.

Din punctul meu de vedere, e discriminare. Repet, nu că nu ar fi un demers legitim”, a transmis Csaba Asztalos, preşedintele CNCD.

Ministrul Eduard Novak, nouă directivă în sport. 40% dintre jucători, obligatoriu români în toate echipele

"Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023", se menţionează pe pagina oficială de Facebook a ministerului.

De ce a luat decizia. Explicaţii pe Facebook 

"După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.

Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei", a declarat Eduard Novak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro