Ministrul Economiei din Germania vrea mai mulți imigranți, pentru a suplini lipsa forței de muncă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ministrul Economiei din Germania vrea mai mulți imigranți, pentru a suplini lipsa forței de muncă  /  Sursă foto: Facebook Olaf Scholz
Ministrul Economiei din Germania vrea mai mulți imigranți, pentru a suplini lipsa forței de muncă / Sursă foto: Facebook Olaf Scholz
Robert Habeck, ministrul german al Economiei și Protecției Climei, solicită o creștere a imigrației care să suplinească lipsa forței de muncă.

Germania va trebui să accepte mai mulți imigranți pentru a preveni o penurie masivă a forței de muncă și o scădere a productivității economice, susține ministrul german al Economiei și Protecției Climei, Robert Habeck.

„Acum avem 300.000 de posturi vacante și ne așteptăm ca numărul să crească la un milion sau mai mult”, a spus Habeck, care este și copreședinte al Verzilor.

El a adăugat că, dacă Germania nu reușește să umple acest gol, orice scădere ulterioară a economiei germane ar pune în pericol tranziția industriei energetice a națiunii.

Potrivit Reuters, Institutul Economic German (IW) estimează că numărul lucrătorilor din Germania va scădea cu încă 300.000 în acest an. Îmbătrânirea forței de muncă a țării a determinat o situație în care mai mulți oameni părăsesc piața muncii decât numărul celor care intră. În 2030, piața muncii din Germania se va fi contractat cu aproximativ cinci milioane de oameni.

După câteva decenii de natalitate scăzută și imigrație inegală, scăderea numărului de oameni care lucrează este o bombă cu ceas pentru sistemul german de pensii, a raportat Reuters. Anul trecut, în ciuda pandemiei de Covid-19 din Germania, numărul de angajați a crescut la aproape 45 de milioane.

În timpul negocierilor de coaliție, partidele din actualul guvern au convenit să faciliteze intrarea lucrătorilor calificați din străinătate pe piața muncii din Germania, pe lângă creșterea salariului minim la 12 euro pe oră, ca stimulent pentru a încuraja mai mulți oameni să lucreze, scrie RMX.

CITEȘTE ȘI   -  Noul guvern din Germania susține proiectul „Statele Unite ale Europei“

Noul cancelar al Germaniei a evitat să spună „așa să-mi ajute Dumnezeu“ la jurământul de învestire

Parlamentul german, Bundestag, l-a susținut pe Olaf Scholz pentru funcția de cancelar cu 395 de voturi pentru, iar apoi a fost numit oficial drept al nouălea cancelar federal de către președintele Frank-Walter Steinmeier.

După votul din Parlament, el a fost întrebat de președintele Bundestag-ului, Bärbel Bas, dacă acceptă numirea și a spus „da”. Ulterior a depus jurământul în funcție, dar, spre deosebire de predecesorul său, a omis referința religioasă „așa să-mi ajute Dumnezeu”.

De la alegeri, partidul lui Scholz a lucrat cu Verzii și Democrații Liberi la un acord de coaliție, care a fost semnat în cele din urmă marți. Toți cei 16 miniștri au depus jurământul miercuri, devenind primul cabinet al Germaniei care include un număr egal de femei și bărbați, potrivit BBC (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel