Data actualizării:
Data publicării:

Ministerul de Externe rus comentează declarațiile lui Zelensky referitoare la planurile de pace

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministerul de Externe a mai comentat anul trecut planul de pace în 10 puncte pus pe masă de Ucraina, spunând că este „nerealist”.

Ministerul de Externe al Rusiei, prin Rodion Miroshnik, Ambasador deplin al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a denumit drept contraproductivă dorința președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski de a monopoliza planurile de pace, informează Azernews, citând un canal de Telegram.

"Dorința lui Zelensky de a monopoliza dreptul la planurile de soluționare pașnică cu sprijinul Occidentului este contraproductivă! Acest lucru nu face altceva decât să prelungească vărsarea de sânge," a declarat Miroshnik.

Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Ankara a oferit Rusiei și Ucrainei o platformă pentru negocieri. A subliniat că Ankara susține planul de pace în 10 puncte al lui Zelensky.

Potrivit președintelui turc, participarea ambelor părți la negocieri este o condiție necesară pentru succesul inițiativelor de pace în Ucraina.

Turcia culege laude la nivel internațional pentru rolul diplomatic pe care îl are în conflictul dintre Ucraina și Rusia

Turica susține planul de pace în 10 puncte sugerat de Zelenski, astfel că Ankara face eforturi diplomatice pentru a restabili punți de comunicare între Kiev și Moscova.

„Turcia a creat un coridor excelent pentru exportul în condiții de siguranță al cerealelor ucrainene către întreaga lume," a declarat Mihai Popsoi în cadrul panelului „Securitatea Alimentară: O Provocare în Creștere” la Forumul Diplomatic de la Antalya, în sudul Turciei.

Ce înseamnă planul de 10 puncte pentru pace, sugerat de liderul ucrainean

  1. Radiații și siguranță nucleară
  2.  Securitate alimentară
  3. Securitate energetică
  4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților
  5. Implementarea Cartei Națiunilor Unite și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
  6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților
  7. Justiție
  8. Protecția imediată a mediului înconjurător
  9. Prevenirea escaladării
  10. Confirmarea încheierii războiului

Cum comentează Rusia planul de 10 puncte: Nu e realist

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat pe 23 septembrie 2023 că planul de pace propus de Ucraina, precum și cele mai recente propuneri ale ONU de a reanima inițiativa referitoare la cerealele din Marea Neagră, sunt "nerealiste."

"Este complet infezabil," a spus Lavrov referitor la planul de pace în 10 puncte al Kievului. "Nu este realist... dar, în același timp, ei spun că aceasta este singura bază pentru negocieri."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel