Data publicării:

Ministrul de externe maghiar critică planul lui Zelenski de „a paraliza economia Ungariei”: O amenințare la adresa suveranității țării

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto. Sursa foto: Agerpres
Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto. Sursa foto: Agerpres
Tensiunile diplomatice dintre Ungaria și Ucraina ajung la apogeu după ce o scurgere de informații din SUA a indicat că Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vrut să arunce în aer o conductă de petrol care furnizează nevoile energetice ale Ungariei, ministrul de externe ungar numind planul drept o „amenințare la adresa suveranității Ungariei”.

„În ultimele zile, au apărut știri potrivit cărora președintele Ucrainei a amenințat că va detona conducta de petrol Druzhba către Ungaria. Cu toții știm că Ungaria este în prezent aprovizionată cu petrol prin această conductă. Dacă nu ar mai veni petrol în Ungaria prin această conductă, atunci aprovizionarea cu petrol a Ungariei pur și simplu nu ar fi posibilă fizic”, a declarat Ministrul maghiar al Afacerilor Externe și al Comerțului, Péter Szijjártó, într-un videoclip postat miercuri.

The Washington Post a dezvăluit că Ucraina plănuia să arunce în aer conducta de petrol Druzhba care transportă țiței din Rusia în Ungaria, precum și în alte țări europene. Documentele indică faptul că Zelenski a propus, la o întâlnire din februarie cu viceprim-ministrul Iulia Svyrydenko, ca Ucraina să întreprindă acțiunea pentru a paraliza infrastructura energetică a Ungariei care depinde de petrolul rusesc.

Oleoductul Druzhba are importanță strategică pentru economia maghiară, iar pierderea sa ar cauza probleme serioase țării, potrivit sursei guvernamentale ungare care a vorbit pentru Index.

„Să nu mai vorbim de faptul că și alte țări sunt dependente fundamental de conducta Druzhba pentru aprovizionarea cu petrol. Prin urmare, o astfel de amenințare este în mod evident împotriva suveranității Ungariei, deoarece securitatea aprovizionării cu energie este o chestiune de suveranitate. Prin urmare, dacă cineva cere ca aprovizionarea cu energie a Ungariei să fie imposibilă, de fapt atacă suveranitatea Ungariei”, a mai spus ministrul de externe ungar.

Între timp, europarlamentarul maghiar Tamás Deutsch i-a cerut Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să clarifice dacă întreruperea aprovizionării cu petrol a Ungariei este propunerea ei.

Deutsch a spus că o parte din știri spuneau că Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi trimis un mesaj unei companii petroliere ucrainene potrivit căruia ar considera că ar fi foarte potrivit dacă ucrainenii ar opri livrările străine de petrol, ca parte a unei campanii de presiune exercitată asupra Ungariei. 

Liderul grupului Fidesz din Parlamentul European a subliniat că, pentru a se asigura că toată lumea poate vedea clar situația, se așteaptă ca von der Leyen să-și clarifice imediat rolul ei de a le instrui pe ucraineni să oprească livrările de petrol pentru a exercita presiuni asupra Ungariei, scrie Rmx.news

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel