Ministrul de Externe de la Budapesta spune că Ungaria se află sub „atac permanent de la Bruxelles“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ministrul de Externe de la Budapesta spune că Ungaria se află sub „atac permanent de la Bruxelles“  /  Sursă foto: Facebook Peter Szijjarto
Ministrul de Externe de la Budapesta spune că Ungaria se află sub „atac permanent de la Bruxelles“ / Sursă foto: Facebook Peter Szijjarto
Guvernul ungar este atacat permanent de Bruxelles. Indiferent de deciziile pe care le ia, instituţiile europene găsesc modalităţi să pună presiune, a declarat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, în cadrul unui interviu acordat pentru BBC, la emisiunea HardTalk.

În emisiunea difuzată în Regatul Unit, ministrul ungar a fost întrebat în legătură cu faptul că relaţia dintre Ungaria şi Uniunea Europeană pare să fie mai puţin funcţională decât înainte. În răspunsul dat, politicianul a afirmat că există discuţii cu instituţiile de la Bruxelles.

“De fapt, suntem atacaţi permanent, pentru că, indiferent de deciziile pe care le luăm, instituţiile europene găsesc o modalitate să pună presiune asupra noastră şi încearcă să ne şantajeze pentru a ne schimba deciziile şi ca să nu profităm de oportunităţile oferite de competenţele naţionale”, a explicat Szijjártó.

În centrul dezbaterii se află viitorul UE, cum am putea face Uniunea mai puternică. În acest sens, există două abordări. Una este abordarea federalistă: instituţiile UE doresc să creeze un fel de Statele Unite ale Europei, la care, “cu siguranţă, ne opunem”, a precizat acesta.

Există o altă abordare care, în prezent, este minoritară, reprezentată şi de Ungaria. Potrivit acesteia, este necesară o Uniune Europeană puternică, dar aceasta trebuie să se bazeze pe existenţa statelor membre puternice. Tocmai de aceea, nu sunt susţinute de la Bruxelles transferurile de noi competenţe către statele membre, a explicat Péter Szijjártó.

Comentând declaraţia prim-ministrului olandez, Mark Rutte, potrivit căruia Ungaria nu are ce căuta în UE, Péter Szijjártó a declarat că premierul olandez urăşte ungurii, este un fel de hungarofob. Ungaria este şi va rămâne membră a Uniunii Europene, iar Guvernul va continua să lucreze pentru o Uniune Europeană puternică, a precizat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, notează Hirado.

Viktor Orban anunță referendum pentru controversata lege anti-LGBTQ: Viitorul copiilor noștri este în joc

Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, a anunțat planurile de a convoca un referendum privind o controversată lege anti-LGBTQ+ după ce Comisia Europeană a lansat acțiuni legale împotriva guvernului său cu privire la măsură.

Legislația, care a intrat în vigoare luna aceasta, interzice utilizarea materialelor privite ca promovând homosexualitatea și schimbarea de gen în școli. Aceasta a provocat neliniște în rândul comunității LGBTQ+ din Ungaria, a atras dispreț în toată Europa și a crescut fricțiunea între guvernul maghiar și Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene.

Miercuri, Orban a acuzat miercuri Comisia Europeană că abuzează de puterile sale, lansând săptămâna trecută o procedură de încălcare a legislației, care ar putea limita finanțarea UE pentru Ungaria.

„Viitorul copiilor noștri este în joc, așa că nu putem ceda teren în această problemă”, a spus Orban într-un videoclip postat pe Facebook.

„În ultimele săptămâni, Bruxelles-ul a atacat în mod clar Ungaria din cauza legii sale privind protecția copilului. Legile maghiare nu permit propagandă sexuală în grădinițe, școli, televiziune și reclame ”, a adăugat el (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel