Ministrul de Externe al Belarusului a murit la vârsta de 64 de ani. Urma să aibă o întâlnire cu Lavrov
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 26 noi 2022, 17:19
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministrul de Externe din Belarus a murit sâmbătă, 26 noiembrie 2022, la vârsta de 64 de ani.

Update:

La începutul acestei săptămâni, el a participat la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – o alianță militară a mai multor state post-sovietice – la Erevan și urma să se întâlnească luni cu omologul rus Serghei Lavrov.

Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei fusese unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și criticase Rusia.

Dar și-a schimbat brusc atitudinea când au început protestele, spunând că au fost inspirate de agenți ai Occidentului.

„Suntem șocați de informațiile despre moartea șefului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus Vladimir Makei”, a postat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, pe canalul său Telegram, conform Al Jazeera.

Știre inițială:

Ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a încetat din viaţă la vârsta de 64 de ani, a anunţat sâmbătă agenţia de presă publică Belta, fără a da alte detalii, transmit Reuters şi EFE.

Vladimir Makei era şeful diplomaţiei belaruse din 2012, scrie Agerpres.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, declarat persona non grata în Polonia

Rusia a denunţat sâmbătă ceea ce a numit decizia provocatoare a Varşoviei de a nu autoriza intrarea pe teritoriul Poloniei a ministrului de externe rus Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE, transmite AFP. Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE, estimează comunicatul citat. Polonia, care organizează la începutul lunii decembrie reuniunea ministerială a OSCE, a anunşat vineri că a refuzat să autorizeze intrarea lui Serghei Lavrov pe teritoriul ei. Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale conform cu reglementările în vigoare, a explicat pentru AFP o sursă din interiorul preşedinţiei poloneze a OSCE.

Reuniunea va avea loc pe 1 și 2 decembrie la Lodz

Potrivit acestei surse, delegaţia rusă nu trebuie să includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană în urma ofensivei ruse în Ucraina declanşate pe 24 februarie, printre care Serghei Lavrov. Reuniunea celor 57 de miniştri de externe din OSCE va avea loc pe 1 şi 2 decembrie la Lodz, în centrul Poloniei.

Potrivit Moscovei, delegaţia rusă va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukacevici. De la crearea sa în 1975, în plin 'război rece', pentru a favoriza dialogul între Vest şi Est, OSCE are sediul la Viena. Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care în mod normal Serghei Lavrov participă, este organismul central al acestei organizaţii internaţionale (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?