Data publicării:

Ministrul Curaj, date de ultimă oră legat de scandalul plagiatelor

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ministrul Educației, Adrian Curaj, în cadrul unui interviu acordat pentru DC News, a vorbit despre măsurile care vor fi instituite pentru combaterea fenomenului de plagiat, precum și despre rolul pe care ar urmă să îl îndeplinească CNATDCU.

Întrebat care rămâne rolul Ministerului Educației, dacă decizia CNATDCU este definitivă în privința lucrărilor de doctorat, ministrul Curaj a explicat: 

"Nu am acum un răspuns final, pentru că abia ieri  am anunțat grupul care va are ca obiectiv să vină cu o propunere de cadru instituțional si normativ până luna viitoare astfel încât să nu mai avem posibile abordări diferite. Pentru că noi plătim acum acest spațiu incert din ultimii patru ani. 

Ministrul Educației vrea evaluări colegiale

Esențial este că Universitatea are toată responsabilitatea doctoratului. Acolo trebuie să fie construcția potrivită pentru a nu lăsa să treacă lucruri nepotrivite că este legat de prestigiul instituției.  CNATDCU  va avea rolul de a da un gir de calitate pentru proces. CNATDCU-ul va primi pașii care au fost respectați, va primi raportul de similitudini, CV-urile celor care au fost în comisia de doctorat, va urmări dacă fiecare pas a fost respectat, dacă raportele sunt cum trebuie. CNATDCU-ul se va uita la respectarea calității procesului. Nu va citi lucrarea de doctorat să-și spună părere. Este exclus. Dacă apar direct prin CNATDCU-ul solicitări prn solicitări, atunci în primul rând se va adresa univeristății, iar dacă CNATDCU-ul spune că este OK pentru un astfel de proces de calitate, părerea mea este că chiar el ar putea anunța instituția, nu văd de ce ministrul. Dar dacă va anunța ministrul, el o va face la recomandarea CNATDCU. CNATDCU-ul trebuie să poată să acceseze un grup de experți internaționali care să facă "evaluări colegiale". Nimeni din zona internațională nu-și permite să facă o evaluarea colegială care să nu reflecte realitatea, pentru că se desființează din punct de vedere a poziției, respectabilității în spațiul științific și educațional", a detaliat ministrul Curaj.

Totodată, ministrul Educației crede că unii membri ai CNATDCU nu se vor lăsa convinși ră rămână. "Sunt convins că instituțiile au dinamica lor, oamenii vin și pleacă. Ceea ce mi se pare esențial este că toți membrii CNATDCU-ului își vor pune toate CV-urile online. Pe măsură că CNATDCU-ul va începe să facă ceea ce ne-am propus să facă, probabil că unii dintre colegii noștri vor spune nu pentru asta am venit în CNATDCU. Alții vor spune asta așteptam de mult. Va fi un mecanism deschis. Punem niște criterii, selectăm și mai ales facem ca dinamica oamenilor să fie prezentă. Important pentru noi este să creăm un sistem fncțional și predictibil".

Vor fi teze care nu vor fi publicate online

În plus, ministrul Educației nu exclude faptul ca nu toate tezele să fie publicate online.

"Sunt convins că va fi mecanismul funcțional și platforma va fi disponibilă odată cu anunțarea pachetului acesta instituțional-normativ. Însă nici în străinătate nu se găsesc toate tezele online cu Ce trebuie spus clar e că va trebui cerut ca tezele să fie online oferind automat o protecției intelectuală. 

Transparența pornită odată ca mecanism va ajuta enorm".

Evaluare internațională, pentru școlie de doctorat din România

Întrebat dacă universitățile private vor fi mai generoase cu lucrările de doctorat, ministrul Curaj a precizat că nu toate au dreptul să organizeze teze de doctorat. "Însă cele care care vor avea vor trebui să îndeplinească aceleași criterii de transparență și performanță. Cel mai puternic comentator este comunitatea ta științifică.

În afara acestui pachet care înseamnă cadrul instituțional nou, cadru normaticv, ianuarie, în afară de platforme online și alte lucruri de transparență, am anunțat și voi face anunțul explicit: mă aștept ca universitățile și Academia Română să aibă un raport de atoevaluare a școlilor lor doctoratle până în toamna acestuii an care să fie prezentat în ședința de Senat sau în plenul Academiei Române, pentru că vreau să las ceva moștenire după anul 2016 colegilor mei și va fi un proiect care va avea în vedere evaluarea internațională a școlilor doctorale din România folosind fonduri UE și aducând experți români din diasporă sau străini și cu români din țară, astfel încât să avem o evaluare internațională a școlilor doctorale din țară. Cred că acestă evaluare, care va dura mai mult de doi doi ani, va ajuta foarte mult la recâștigarea prestigiului, pentru că noi avem mici pete în zona prestigiului" a mai spus ministrul Curaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel