Data publicării:
Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Auschwitz. Momente emoționante
Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, participă ca reprezentant al Guvernului României la manifestările de la Auschwitz, prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist.
"Particip, ca reprezentant al Guvernului României, la manifestările comemorative din Polonia, prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, în care au fost exterminați un million și jumătate de evrei. Manifestările sunt organizate sub patronajul Președintelui Poloniei și vor fi onorate de aproximativ 2750 de invitați din Europa și din America: șefi de stat și de guvern, reprezentanți ai caselor regale, conducători de parlamente, miniștri, reprezentanți ai supraviețuitorilor Holocaustului, conducători de organizații evreiești din întreaga lume.
Punctul central al acestor manifestări va fi reprezentat de ceremonia de mâine, 27 ianuarie, desfășurată în complexul memorial de la Auschwitz, în care vom marca împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de către Armata Roșie și ne vom exprima angajamentul pentru cultivarea memoriei Holocaustului, pentru combaterea antisemitismului, a extremismului politic și religios, a xenofobiei și rasismului", a spus Ionuț Vulpescu.
Ministrul Culturii, profund angajat în cultivarea memoriei Holocaustului, în prevenirea și combaterea antisemitismului
Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, reprezintă la acest eveniment Guvernul României, care – după cum a afirmat în repetate rândul primul-ministru Victor Ponta – este profund angajat în cultivarea memoriei Holocaustului, în prevenirea și combaterea antisemitismului, a xenofobiei, rasismului și extremismului politic și religios.
În cadrul manifestării, delegația română va aprinde candele la placa memorială în limba română, care comemorează, alături de toate victimele nevinovate care au murit acolo, și pe evreii români din Ardealul de Nord exterminați la Auschwitz-Birkenau, și va participa la toate momentele evenimentului omagial (discursul Președintelui Poloniei, intervenții ale reprezentanților supraviețuitorilor, prezentarea Campaniei „18 piloni ai memoriei", mesajul directorului Muzeului de stat Auschwitz-Birkenau, rugăciunile în memoria victimelor și marșul cu lumânări spre Monumentul victimelor).
Acest eveniment comemorativ ne arată, o dată în plus, care pot fi consecințele inumane ale eșecului democratic din anii 30 ai secolului XX, lipsa de solidaritate socială, acceptarea rasismului și antisemitismului ca politici de stat. Demonii trecutului își arată din nou capul în Europa, și trebuie să primească riposta fermă și lipsită de ambiguități a statelor și a societăților noastre. Nu trebuie să uităm trecutul, pentru a nu-l repeta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News