Data actualizării:
Data publicării:

Ministrul Culturii: Înscrierea sitului Roşia Montana în UNESCO, reluată. SEMNAL de ALARMĂ!

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că a hotărât ca înscrierea sitului Roşia Montana în UNESCO să fie reluată.

"Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național. Țin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare și consultare cu premierul României, domnul Ludovic Orban", a mai spus Gheorghiu.


Ministrul Culturii a zis că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu primarul localității Roșia Montană.

Semnal de alarmă

Amintim că, recent, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN a atras atenția Prim-Ministrului Ludovic Orban, membrilor Guvernului și autorităților publice cu atribuții în sfera securității naționale, ca presiunile exercitate asupra Guvernului României pentru înscrierea Roșiei Montană în UNESCO aduc atingere gravă intereselor strategice ale României și afectează siguranța națională.

"La fel ca atunci, atragem atenția că NU SALVAREA ROȘIEI MONTANE SE URMĂREȘTE PRIN INTRODUCEREA ÎN UNESCO, CI BLOCAREA CELEI MAI MARI RESURSE DE AUR ȘI ARGINT DIN EUROPA CARE SE AFLĂ ACOLO, RESURSĂ PE CARE STATUL ROMÂN TREBUIE SĂ O VALORIFICE ÎN INTERESUL CETĂȚENILOR SĂI.

Prin implementarea proiectului Roșia Montană, România ar fi devenit principalul producător de aur și argint al Uniunii Europene, revitalizându-și industria minieră - ramura strategică a economiei naționale - într-o perioada în care prețul aurului și argintului a atins prețuri fulminante.

Proiectul minier de la Roșia Montană ar fi putut deopotrivă salva comunitatea minieră pe care așa-zișii „SALVATORI" au condamnat-o la sărăcie și depopulare, membrii comunității fiind obligați să-și părăsească vetrele pentru a-și căuta de lucru în afara granițelor țarii, în loc să muncească la ei acasă, în regiunea Munților Apuseni.

Din cauza neimplementării proiectului minier, investitorul a dat România în judecată la ICSID solicitând despăgubiri de 4 miliarde de dolari, bani pe care îi vom plăti cu toții, din propriile buzunare, în cazul în care România va pierde procesul.

Înscrierea Roșiei Montană în UNESCO ar fi pus în pericol soarta arbitrajului și de aceea în cadrul sesiunii UNESCO care a avut loc în data de 2 iulie 2018 la Manama, în Bahrain, Guvernul României a solicitat amânarea înscriererii dosarului Roșia Montană în UNESCO până la soluționarea litigiului cu investitorul, iar acest lucru a fost aprobat de către Comitetul Mondial al Patrimoniului.

Deși nu cunoaștem motivele care au condus la luarea acestei decizii - din punctul nostru de vedere, Guvernul nu trebuia să amâne dosarul ci să-l retragă definitiv și să dea drumul la minerit - considerăm că există motive de ordin juridic pentru care Guvernul a solicitat amânarea luării unei decizii până la soluționarea arbitrajului.

Ar fi lipsit de orice sens ca Statul să revină acum asupra deciziei și să solicite înscrierea Roșiei Montane în UNESCO, tocmai în mijlocul arbitrajului, decât dacă ar fi primit asigurări de la avocați că acest lucru ar fi benefic apărării României în procesul de la Washington.

De asemenea, nu înțelegem de ce se fac presiuni pe Guvern, atâta vreme cât termenul până la care România poate să solicite introducerea în UNESCO va expira abia anul viitor și chiar și dupa aceea, dosarul ar putea fi redepus în orice moment.

Confederația Sindicală Națională Meridian își exprimă profunda îngrijorare cu privire la presiunile exercitate în ultima perioadă asupra Prim Ministrului Ludovic Orban, a Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu și a Guvernului în general, pentru reluarea de urgență a procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO, deși nu există niciun motiv de urgență, existând în schimb riscuri majore asupra poziției Statului în procesul de la Washington.

Solicităm autorităților publice competente verificarea de urgență a motivelor pentru care Guvernul României este supus unor presiuni pentru luarea unor măsuri care pot aduce atingere interesului național, cu consecința pierderii procesului de la Washington și plata unor despăgubiri uriașe, contrar perspectivelor de dezvoltare economică și socială ale României", a transmis Confederația Sindicală Națională MERIDIAN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel