Ministrul Culturii Daniel Barbu va inaugura terminarea lucrărilor de restaurare de la Ansamblul Mânăstirii Măxineni, județul Brăila
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

Institutul Național al Patrimoniului, din subordinea Ministerului Culturii, este principala instituție care a gestionat și finanțat lucrările de reabilitare din cadrul monumentului Ansamblul Mânăstirii Măxineni.

Joi, 30 Mai 2013, în comuna Măxineni, va avea loc o recepție unde vor fi prezenți dl. Daniel BARBU, Ministrul Culturii, dl. Alexandru MURARU, Director General al Institutului Național al Patrimoniului, reprezentanți ai INP, autorități locale, precum și membri ai societăților care au proiectat și realizat lucrările de reabilitare.

Aflat sub supervizarea Ministerului Culturii și a Institutului Național al Patrimoniului, proiectul de restaurare, început în 2007, este finalizat după un efort de peste trei decenii de cercetare arheologică, reconstituire și construcție.

Până la finalizarea Mânăstirii, Institutul Național al Patrimoniului a alocat fonduri în cuantum de 2.000.000 lei, în vederea refacerii zidurilor, tencuielilor, executării lucrărilor de consolidare și completare a zonelor dispărute.

„Restaurarea Mânăstirii Măxineni reprezintă un real succes ținând cont de nivelul avansat de degradare în care se afla. Comunitatea locală din Măxineni va beneficia de o adevărată capodoperă a Patrimoniului național. Maxineniului și județului Brăila i se redă un monument de mare valoare istorică.

Institutul Național al Patrimoniului are, începând cu acest an,o strategie integrată de dezvoltare și promovare. Prezența ministrului, a dl. Daniel BARBU, este un semn de puternică susținere și apreciere pentru INP și pentru toți cei implicați în promovarea și conservarea patrimoniului național. ” a declarat Alexandru MURARU, director general al Institutului Național al Patrimoniului.

Scurt Istoric- Mânăstirea Măxineni

Ansamblul Mânăstirii Măxineni, clasificat drept monument de arhitectură, de interes național, reprezintă unul dintre cele mai importante repere istorice ale județului Brăila. Biserica se află pe malul Siretului, la 9 km de satul Măxineni și a fost construită în anii 1636–1637 și refăcută în 1859.

Aşezată, strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mânăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637. Mânăstirea, atestată pentru prima dată la 2 septembrie 1637, a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi de lemn, după ce, în timpul unei incursiuni militare, domnitorul remarcase importanţa strategică a zonei. Mânăstirea a fost enumerată de Matei Basarab, în hrisovul solemn de la 27 noiembrie 1640, în rândul marilor ctitorii. Lucrările de construcţie au durat până la 25 iunie 1651, când a avut loc sfinţirea bisericii.

Încă de la început mânăstirea a jucat un important rol spiritual şi duhovnicesc, dar şi unul militar şi politic, fapt ce a atras asupra sa şi numer oase conflicte cu ostile străine.De aceea şi domnitorii munteni au dorit ,în mod constant, întărirea materială a mănăstirii,fiind demn de menţionat sprijinul domnitorilor Mihnea al III -lea Radu, Grigore Ghica, Gheorghe Duca, Şerban Cantacuzino, Sf. Constantin Brâncoveanu, Ştefan Cantacuzino, dar şi al domnilor fanarioţi ai Ţării Româneşti din secolul al XVIII -lea: Nicolae Alexandru Mavrocordat, Ioan Mavrocordat, Mihai Racoviţă, Grigore II Ghica, Constantin Nicolae Mavrocordat.

Istoric INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este și președintele consiliului de administrație și care coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice.

De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu.

INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940), N. Ghika-Budești, Ștefan Balș, Arthur Verona, Horia Teodoru ș.a.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel