Data publicării:

Ministrul chinez al Apărării avertizează asupra „jocului cu focul” în ceea ce privește Taiwanul

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a avertizat marți cu privire la „jocul cu focul” atunci când vine vorba de Taiwan într-o lovitură voalată împotriva Statelor Unite, în timpul conferinței din Rusia.

Vorbind la Conferința de la Moscova pentru Securitate Internațională, Li a spus că încercările de „utilizare a Taiwanului pentru a controla China” se vor „termina cu siguranță într-un eșec”, potrivit agenției de știri de stat Xinhua.

Comentariile lui Li au au amintit de declarațiile anterioare ale oficialilor chinezi, dar locația discursului său a fost semnificativă și simbolică, având în vedere invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Moscova.

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, revendică democrația autonomă a Taiwanului și a promis că va prelua controlul asupra acesteia, cu forța, dacă este necesar. A criticat în mod repetat interacțiunile americane cu insula, cu care Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale, inclusiv pentru vânzarea de arme americane către Taipei.

Li, care a fost sancționat de SUA în 2018 pentru achiziționarea de arme rusești, s-a alăturat conferinței de securitate de la Moscova în timpul unei călătorii de șase zile în Rusia și aliatul său apropiat, Belarus.

Înalți oficiali ai apărării din peste 20 de „state prietene”, inclusiv Belarus, Iran și Myanmar, vor participa și ei la forum, a informat anterior presa de stat rusă, citând Ministerul Apărării de la Moscova, care organizează evenimentul anual. Nicio țară occidentală nu a fost invitată, a declarat presa de stat.

Este a doua vizită a lui Li în Rusia de când și-a asumat rolul de șef al apărării la începutul acestui an. Beijingul a continuat să-și consolideze legăturile de securitate cu Moscova, în ciuda atacului său neîncetat asupra Ucrainei, care a declanșat un dezastru umanitar cu ramificații globale.

Într-un mesaj preînregistrat la aceeași conferință de la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a acuzat SUA că „pune paie pe foc” în conflictele globale, inclusiv prin sprijinul acordat Ucrainei.

Li a mai spus marți participanților că armata Chinei a fost „o forță fermă în menținerea păcii mondiale” și că liderul chinez Xi Jinping își propune să stabilească securitatea globală într-o „lume a haosului”.

„Suntem dispuși să lucrăm cu alte armate pentru a consolida încrederea reciprocă în strategiile de securitate militară și cooperarea practică în diferite domenii specializate”, a adăugat Li, potrivit Xinhua.

Li Shangfu a avut, de asemenea, întâlniri bilaterale cu Iranul, Arabia Saudită, Kazahstanul, Vietnamul și departamentele de apărare ale altor țări și lideri militari în cadrul conferinței.

Comentariile lui Li despre Taiwan vin în urma unei reacții din partea Beijingului, în vreme ce vicepreședintele Taiwanului William Lai, un favorit în viitoarea cursă prezidențială a insulei, face escale planificate în Statele Unite în timpul călătoriei pentru o vizită oficială în Paraguay.

Ministerul de Externe al Chinei a condamnat duminică escala, numindu-l pe Lai un „problematic până la capăt”, potrivit Edition.cnn.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel