Ministrul Cercetării, sensei Șerban Valeca- VIDEO. Mirel Palada: Merită
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Șerban Constantin Valeca este pentru a doua oară ministru al Cercetării. El a fost ministru delegat al Cercetării în Guvernul Adrian Năstase, între 2000 și 2004. 

Născut în 23 iunie 1956, Șerban Valeca a absolvit Institutul Tehnologic din București în 1981. S-a specializat în energia nucleară. A devenit cercetător științific și director al Insitutului de Cercetări Nucleare din Piteşti în 1992 și în 1998 a ajuns director-adjunct al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. El a obţinut titlul de doctor în ştiinţe inginereşti. A mai absolvit Institutul Diplomatic Român şi a unui curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare în specializarea "Conducerea strategică în domeniul securităţii naţionale". Valeca a ocupat mai multe funcţii în organizaţii internaţionale din domeniul energiei atomice. Șerban Valeca a publicat 11 cărţi sau cursuri şi are şapte brevete de invenţie înregistrate la OSIM. 

[citeste si]

Știe engleză, franceză, japoneză și greacă. Este pasionat de arte marțiale, practică karate din 1976 și deține centura neagră cu 7 Dan. A fost ales preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Karate Tradiţional şi este preşedinte european al United World Karate Federation.

În 11 decembrie, a fost ales parlamentar pentru a patra oară. 

Ce avere are

În 2006, a moștenit un teren intravilan de 371 de metri pătraţi în Piteşti, un teren 0,5 hectare în Ştefăneşti, o casă de 94 de metri pătraţi în Piteşti şi o casă de locuit (91 de metri pătraţi) şi una de vacanţă de peste 500 de metri pătraţi în Ştefăneşti. El are o maşină Volkswagen, fabricată în 2008, cumpărată de soţia sa, Monica. Are o colecție de timbre de 5.000 de euro și una de bijuterii de familie de 9.000 de euro. Șerban Valeca are 127.200 de lei, 11.000 de dolari şi 66.000 de euro în conturi în bănci.

A câștigat din activitatea de cercetare și didactică 116.553 de lei, iar de la Parlament aproape 60.000 de lei.

”E bine ca s-au gindit la un minister separat al Cercetarii. Romania, pe termen mediu si lung, supravietuieste doar daca stie sa gestioneze plus-valoarea de cunoastere. In plus, cine are centura neagra in karate merita o apreciere suplimentara. Sensei, ossu!” a scris sociologul Mirel Palada pe Facebook, adăugând următorul video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel