Data actualizării:
Data publicării:

Ministrul Câciu sare la gurile rele din PNL: De ce-l ataci pe Ciolacu, nu pe Câciu? Faci scărița ca să fii băgat în seamă

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Câciu a răspuns vocilor critice din PNL. 

Adrian Câciu, ministru al Fondurilor Europene, acuză, la Digi24, că ”liberalii se trezesc că nu le mai place la guvernare”. Acesta ridica întrebarea ”De ce nu au criticat când era Ciucă premier”, acuzând că ”Guvernul Ciolacu a luat de la zero absorbția”. Adrian Câciu mai spune că ”nici dl. Siegfried, nici dl. Mureșan” nu vorbesc despre regulile care există la nivelul Comisiei Europene cu privire la declararea banilor, care se face la 31 octombrie, aferenți noului an financiar 2024-2025. ”Nu suntem într-o zonă de blocaj, din contră, suntem într-o zonă de deblocare” afirmă ministrul. 

”Acești oameni n-ar fi ajuns europarlamentari fără votul PSD”

Ministrul răspunde liberalilor, afirmând că au crescut decontările din exercițiul 2021 - 2027. ”Mai mult, avem și această presiune cu implementarea PNRR, unde am ajuns la 3,4 mld. de euro. Și acolo am plecat foarte de jos. Anul trecut, știm bine, că aveam 400 - 500 mil. de euro. Ca să fiu foarte sincer, nu suntem într-un paradis, să fim corecți, dar să vii și să împroști cu noroi, să faci scărița, să-l ataci pe Ciolacu. Dar de ce nu-l ataci pe Câciu? Faci scărița ca să fii băgat în seamă. Acești oameni n-ar fi ajuns europarlamentari fără votul PSD” declară ministrul. 

Adrian Câciu subliniază că problemele nu sunt ale lui Motreanu, ale lui Siegfried sau ale sale, ci ”sunt problemele României”, recunosc că l-au supărat partenerii de coaliție. ”Nu am venit să fim miniștri pe persoană fizică și carte de vizită, am venit să muncim toți pentru România, și cu bune, și cu rele. (...) Eu nu mă cert cu nimeni, spun lucruri care dor. Trebuie să fim toți parte la dezvoltarea României, nu doar unii” mai afirmă Câciu. 

”Alte 17 state sunt în urma noastră”

Cu privire la PNRR, ministrul afirmă că ”nu vreau să pierdem niciun euro din PNRR”: ”Trebuie discutat foarte clar la nivelul CE, să se înțeleagă foarte clar că mecanismul trebuie flexibilizat la maximum. România este la 34% absorbție din PNRR, media europeană fiind aceeași. 17 state nu au depus cererea de plată numărul 3. Noi am depus-o, sunt de acord, întârziat, dar alte 17 state sunt în urma noastră. Toată Europa trebuie să încheie PNRR în august 2026”. 

Adrian Câciu a afirmat că una dintre variante este să se flexibilizeze mecanismul PNRR, prin urgentarea autorizațiilor, a achizițiilor, deci e nevoie de o clauză specială în CE. Altfel, spune ministrul, majoritatea statelor UE vor fi în impas în august 2026. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel