Data publicării:

Ministrul Aurescu: Ce va face UE în criza din Ucraina

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania Facebook
Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a vorbit despre solidaritatea din cadrul Alianței Nord Atalantice și Uniunii Europene.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a fost invitat la B1 TV, la emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, unde a vorbit despre unitatea Alianței Nord Atlantice și a Uniunii Europene în abordarea problemelor de securitate ce vizează Federația Rusă și despre modul în care fiecare stat membru își împărtășește propriile viziuni:

„Este firesc să existe diferențe de abordare, pentru că fiecare stat aliat are propria sa viziune și propriile sale interese de securitate pe care și le promovează în cadre multilaterale. În final, în urma acestor dezbateri care au loc la nivel aliat, se iau niște decizii care, dacă ne uităm la succesiunea lor, din 2014 până în prezent, au fost niște decizii foarte bune care au dus la consolidarea profilului aliat, cu sau fără acest tip de stimul din partea unor evenimente sau a unor conduite a unor actori, inclusiv a Rusiei.

La toate reuniunile la care am participat, inclusiv recent, atât în decembrie, când a avut loc reuniunea ministerială NATO de la Riga, cât și la reuniunea din 7 ianuarie care a pregătit întâlnirile de săptămâna trecută, am constatat o unitate a pozițiilor aliate în ceea ce privește abordarea principială a NATO. Sigur că există mici abordări, complementare sau divergente, dar ele sunt armonizate în cadrul Alianței și la final ieșim cu decizii.“, a spus ministrul Afacerilor Externe.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Conflict Ucraina-Rusia. Hartmann, scenariu pentru România

Aurescu: Uniunea Europeană este dispusă să adopte sancțiuni

„Aceeași discuție o putem avea și la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna trecută, la Brest, am discutat la reuniunea informală a miniștrilor de externe europeni despre cum să reacționeze Uniunea Europeană la rândul ei, fiindcă și UE este un actor important și trebuie să aibă un cuvânt de spus în toată această dezbatere, iar elementul cel mai important pe care Uniunea Europeană îl poate folosi este instrumentul sancțiunilor, pe care NATO nu-l are. NATO reacționează altfel. Dacă se întâmplă ceva și se agravează situația de securitate, NATO va consolida puternic postura aceasta de descurajare și apărare pe flancul estic, va sprijini în continuare Ucraina, fără să intervină acolo, pentru că Ucraina nu este un stat membru al Alianței Nord-Atlantice (...). Însă, va exista un tip de sprijin pentru Ucraina.

În schimb, Uniunea Europeană este dispusă să adopte sancțiuni și avem o decizie a Consiliului European din decembrie în care se spune că dacă aveam de-a face cu o agresiune suplimentară din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei, vor fi consecințe masive și costuri severe, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni. Decizia pe care am luat-o deja la nivelul UE e să începem pregătirea acestui set de sancțiuni. Acestea trebuie să vizeze acele zone care într-adevăr pot să cauzeze costuri importante și consecințe masive. Aici, sigur că poate să existe o diferență de abordare între diverse state membre cu privire la ce tipuri de sancțiuni să utilizăm. Trebuie să avem în vedere și măsura în care sancțiunile pe care noi le adoptăm pot să impacteze negativ asupra intereselor noastre, putem să ne trezim și cu astfel de situații.“, a precizat, la B1 TV, Bogdan Aurescu.

CITEȘTE ȘI   -  Pericol de atac rusesc! Directorul CIA, vizită secretă în Europa. Detaliile discuțiilor, scurse în presă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel