Data publicării:

Ministrul Agriculturii, mandat fără precedent la Consiliul de Miniștri. Cere demisia comisarului Janusz Wojciechowski. A ignorat votul a 15 state

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto MADR
foto MADR
Ministrul Agriculturii va cere demisia comisarului european Janusz Wojciechowski marți. 

”În cadrul discuțiilor pe care le-a avut astăzi cu fermierii din Mureș, aceștia au ridicat problema derogărilor de la standardele de mediu GAEC 7 și GAEC 8.

Ministrul le-a explicat că a pus pe masa fiecărei reuniuni a Consiliului aceasta problemă, iar 15 state au votat alături de țara noastră.

În urma acestui vot majoritar Comisarul pentru agricultură nu a luat nicio măsură, iar fermierii prezenți la întâlnirea de azi au cerut demisia Comisarului.

În acest context a făcut dl. ministru aceste declarații referitoare la faptul că cere demisia comisarului, mai mult decât atât consideră ca ar trebui să își dea demisia toți miniștrii care au votat aceste derogări” arată o lămurire de la Ministerul Agriculturii. 

Precizarea vine în contextul în care ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat astăzi, în fața fermierilor de la Târgu Mureș, că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, marţi, în cadrul Consiliului de Miniştri. 

Gest fără precedent la Consiliul de Miniştri

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Florin Barbu, potrivit Agerpres.

GAEC 7 se referă la rotația culturilor, iar GAEC 8 la condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată (pârloagă).

”Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei", a adăugat Barbu.

”Este pentru prima oară în Consiliul de Miniştri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveţi în faţă, va cere demisia în Consiliul de Miniştri a comisarului european pe Agricultură. De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog", a precizat Florin Barbu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel