Data publicării:

Ministru european al Economiei si Finanțelor. Comisia Europeană, nouă funcție la nivel înalt

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Comisia Europeana
Comisia Europeana

Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri o comunicare (un aviz fără valoare juridică destinat orientării dezbaterilor - n. r.) cu privire la noi instrumente bugetare cu care ar putea fi dotată zona euro, inclusiv o propunere mai veche vizând crearea unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor, care ar cumula funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei cu cel de preşedinte al Eurogrupului, această situaţie fiind permisă în temeiul tratatelor UE în vigoare, se arată într-un comunicat al forului comunitar. 

Prin reunirea responsabilităţilor existente şi a cunoştinţelor de specialitate disponibile, acest nou post ar îmbunătăţi coerenţa, eficienţa, transparenţa şi răspunderea democratică a procesului de elaborare a politicilor economice pentru UE şi zona euro, cu respectarea deplină a competenţelor naţionale. Ajungerea la o înţelegere comună privind rolul ministrului până la jumătatea anului 2019 ar permite înfiinţarea acestui post odată cu formarea următoarei Comisii. În momentul respectiv, Eurogrupul ar putea decide, de asemenea, să aleagă respectivul ministru în funcţia de preşedinte pentru două mandate consecutive, în vederea alinierii mandatelor, apreciază CE. 

Miercuri, Comisia Europeană a prezentat o foaie de parcurs şi mai multe măsuri concrete, onorând astfel angajamentul asumat de preşedintele Jean-Claude Juncker în discursul său privind starea Uniunii din 2017 şi în Raportul celor cinci preşedinţi din 2015, de a aprofunda uniunea economică şi monetară a Europei. 

Pornind de la viziunea prezentată în Raportul celor cinci preşedinţi din luna iunie 2015 şi în documentele de reflecţie privind aprofundarea uniunii economice şi monetare, respectiv viitorul finanţelor UE, din primăvara anului 2017, Comisia Europeană trasează o Foaie de parcurs pentru aprofundarea uniunii economice şi monetare, care cuprinde şi măsurile concrete ce urmează să fie luate în următoarele 18 luni. 

În cadrul pachetului, sunt prezentate şi o serie de iniţiative importante. Obiectivul global este acela de a spori unitatea, eficienţa şi răspunderea democratică a uniunii economice şi monetare a Europei până în 2025. 

Preşedintele Juncker a declarat: "După ani de criză, a sosit momentul să luăm viitorul Europei în mâinile noastre. Creşterea economică viguroasă din acest moment ne încurajează să mergem înainte pentru a garanta că uniunea noastră economică şi monetară este mai unită, mai eficientă şi mai democratică şi că funcţionează în folosul tuturor cetăţenilor noştri. Trebuie să batem fierul cât e cald", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel