Ministru al lui Cioloș: ANAF distruge firmele românești și protejează multinaționalele
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, scrie, că s-a lovit recent de un caz care ”impactează dramatic” industria platformelor de foraj şi întreaga industrie de suport pentru acestea. El susține că ANAF are o problemă cu antreprenorul român și nicio problemă cu companiile multinaționale. 

”În 2010 o companie românească (singura din domeniu cu capital românesc şi una dintre extrem de puţinele companii româneşti relevante pe pieţele internaţionale) şi-a finanţat activitatea printr-o operaţiune de sale and lease back a platformelor de foraj deţinute, cu fonduri de la bănci. Cumpărătorul, o companie înmatriculată într-o ţară UE în care creditorii chiar au drepturi, nu ca în România. Vânzătorul nu a facturat TVA, considerând că operaţiunea este scutită în baza art. 143 (1) (h) (1) din Codul fiscal. În 2012 ANAF decide că ar putea fi o problemă cu acest TVA, din diverse motive pe care nu o să le detaliez aici. Începe un dute-vino instituţional, implicând inclusiv Comitetul de TVA de la Bruxelles. Malaxorul odată pornit, nimeni nu a mai vrut/putut să îl oprească. Sunt în acest dosar multe semne de încrâncenare care au mai degrabă aspectul executării unui ordin şi mai puţin cu aspecte fiscale. Să spunem doar că, în timp ce fiscul nostru avea o problemă cu antreprenorul român, nu a avut nicio problemă să confirme în scris unei companii multinaţionale că platformele lor (de alt tip, dar tot platforme) sunt scutite... Să nu uităm şi TVA-ul pe care statul l-ar fi încasat de la vânzător ar fi trebuit imediat (45 de zile) rambursat cumpărătorului, deci nu putem vorbi de pagube generate bugetului. Au existat chiar şi plângeri penale, plângeri clasate de procurori cu un argument remarcabil: dacă ANAF nu a fost în stare să clarifice după 2 ani dacă taxa trebuia plătită, cum putea contribuabilul să se sustragă de la plata ei? În 2016 decizia a fost emisă de către ANAF pentru o sumă cu 9 cifre, din care mai mult de jumătate sunt acum dobânzi şi penalităţi. A fost respinsă şi contestaţia, deci urmează ca antreprenorul nostru să îşi găsească dreptatea în instanţă”, scrie Gabriel Biriș pe zf.ro

[citeste si]

El adaugă că vor fi afectați de această decizie ANAF jucători precum OMV Petrom, Exxon, Lukoil şi toţi furnizorii lor de bunuri şi servicii. ”Nu cred că cei care au început acţiunea împotriva antreprenorului nostru au dus ideea până la capăt. Din motive obscure (să nu uităm că miza aici nu este bugetul, TVA în litigiu trebuind rambursat), cei care au început şi finalizat execuţia acestei lucrări au deschis însă Cutia Pandorei. Problema e că nu ei suportă costul dezastrului pe care îl creează, ci România. Adică contribuabilii români, fie că suntem antreprenori sau angajaţi” conchide Gabriel Biriș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel