Data actualizării:
Data publicării:

Update: Stelian Ion, aviz NEGATIV. Audiere miniștri cabinet Cioloș. Țoiu, Pîslaru, Prună, Ghinea, Moşteanu - avize NEGATIVE pe bandă - LIVE TEXT/VIDEO

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp

Miniştrii propuşi de către Dacian Cioloş sunt audiaţi, marţi, în comisiile parlamentare.

Alegeri prezidentiale 2024

LIVE TEXT:

Ioana Mihăilă a primit aviz negativ. Rezultatul votului în comisie a fost 7 ”pentru”, 18 ”contra”, 9 abțineri. 

Audiere Ioana Mihăilă: 

Vezi și:   LIVE  Audieri Guvern Cioloș. Mihăilă: Vă avertizez! Am pus soluții pe masă, FAULTATE de premier/ Bodog: Nu era cazul să faceți paradă!

Youtube video image

UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Căţean, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea lui Goţiu pentru portofoliul de la Agricultură cu 19 voturi "împotrivă", 5 "pentru" şi 7 abţineri. 

UPDATE: Corina Atanasiu a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei. S-au înregistrat 10 voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi 11 abţineri. 

UPDATE: Audierea ministrului propus pentru ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Țoiu

Scandal la audierea Oanei Țoiu. Ministrul propus la Muncă, întrerupt, ANUNȚ despre PENSII. "Puneți STOP. Am venit degeaba!"

În urma votului din comisie, Oana Țoiu a obținut aviz NEGATIV. Rezultatele: 24 voturi împotriva, 18 voturi pentru, 5 abțineri.

UPDATE: Avizul favorabil a fost supus la vot. REZULTAT - Senat:

Comisia Juridică VOTURI PENTRU 2, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 5, ABŢINERI 4.

Comisia pt Constituţionalitate a Senatului VOTURI PENTRU 2, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 6, ABŢINERI 3

Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Şanse, Culte şi Minorităţi VOTURI PENTRU 2, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 4, ABŢINERI 3

Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii VOTURI PENTRU 2, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 4, ABŢINERI 4

Nu a fost întrunit numărul de voturi pentru Aviz Favorabil la Senat. 

Camera Deputaţilor: 

Comisia Juridică VOTURI PENTRU 6, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 14, ABŢINERI 8

Comisia pentru Constituţionalitate, VOTURI PENTRU 4, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 5, ABŢINERI 2 

Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Şanse, Culte şi Minorităţi VOTURI PENTRU 4, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 10, ABŢINERI 4

Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii VOTURI PENTRU 2, VOTURI ÎMPOTRIVĂ 7, ABŢINERI 1

Stelian Ion nu a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite. 

-UPDATE - Deputatei Steluţa Cătăniciu i s-a oprit microfonul la audierea lui Stelian Ion. 

"Dle ministru, în data de 9 septembrie, aţi făcut o afirmaţie publică prin care aţi adus o acuzaţie fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa preşedintelui României. Nu am auzit alt ministru al Justiţiei să aducă o asemenea acuzaţie preşedintelui, indiferent de Guvernul din care făcea parte. Aţi spus aşa despre Klaus Iohannis: 'Vrea numiri exclusiv politice la Parchet'. Eu profit că sunteţi la această audiere şi vă rog să aveţi în vedere că nu sunteţi audiat doar în calitate de candidat la funcţia aceasta, ci aţi fost ministru al Justiţiei până acum 2-3 săptămâni. Mi-am dorit de mult să faceţi nişte precizări cu privire la această acuzaţie extrem de dură la adresa preşedintelui României. Vă rog să ne spuneţi concret ce dovezi aveţi care să vă susţină această afirmaţie", a întrebat Steluţa Cătăniciu.

"Procedura actuală, sper să fim cu toţii de acord, este una prin care numirea, nu doar a procurorului general...", a apucat să zică Stelian Ion, moment în care a fost întrerupt de Steluţa Cătăniciu. 

"Doamna preşedinte, vă rog...", a început deputata, moment în care a fost rugată să îl lase pe Stelian Ion să îşi termine răspunsul, pentru că audierea este pe final şi cele două comisii reunite trebuie să părăsească sala. "Vă rog să închideţi microfonul şi să îl lăsaţi să vorbească. Cheltuim timpul", i s-a transmis Steluţei Cătăniciu din partea preşedintelui de şedinţă. 

"Vă rog să îmi daţi voie, nu suntem aici să asistăm la acest meci de ping-pong între dvs şi cei de la USR", a mai zis Steluţa Cătăniciu înainte să îi fie oprit microfonul.

Ulterior, Stelian Ion a fost pus să răspundă la întrebarea iniţială. 

"Nu a fost o acuzaţie fără precedent, a fost relatarea unei viziuni diferite asupra procedurii de numiri. Cea actuală este una eminamente politică. Există două variante, rămânem pe aceasta sau modificăm legea. În momentul în care am spus ce am spus, m-am întâlnit cu dna consilier pentru a armoniza punctele de vedere", a spus Stelian Ion. 

"Cu care consilier v-aţi întâlnit?", a întrebat Laura Vicol. 

"Eu vă spun aşa şi cred că e foarte uşor de înţeles pentru oricine. Când am afirmat că dl preşedinte vrea în continuare numiri politice, am tras aceste concluzii din discuţiile avute, în urma cărora am înţeles că acea propunere de aviz conform din partea secţiei pentru procurori nu este pe placul domniei sale", a mai punctat Stelian Ion. 

- Audierea ministrului propus la justiţie, Stelian Ion. 

Deputatul PSD Laura Vicol i-a transmis acestuia că era mai bine să nu participe la aceste audieri, pentru că oricum nu va primi aviz pozitiv. "Justiţia nu se opreşte la SIIJ, înseamnă mult mai mult. Sunt zeci de mii de dosare în care oamenii îşi pierd vieţile, pe rol, pentru că durează de zeci de ani. Care este soluţia dvs pentru deblocarea instanţelor civile?", a transmis aceasta. 

"Cred că aţi fost atentă la prima parte a acestor discuţii. Eu pot repeta acele soluţii, dar nu ştiu dacă acesta este scopul!", a replicat Stelian Ion. 

"Eu v-am întrebat, pentru că 8 luni aţi prezentat doar propuneri. Concret ce aţi făcut sau ce veţi face?", a continuat Laura Vicol. 

"Problema salarizăii nu e rezolvată, e adevărat, s-au adunat sume mari restante şi va trebui să analizăm. S-a generalizat un indice pe care l-a avut în vedere la momentul efectuării acestei grile salariale, pornind de la salariile obţinute de personalul din probaţiune şi s-a ajuns la situaţii în care, într-adevăr, acum sunt multe hotărâri judecătoreşti în baza cărora trebuie acordate drepturi, dar există şi alte decizii care prevăd altceva. 

Ar trebui să existe o practică unitară şi am făcut demersuri în ideea promovării unui recurs în interesul legii. Din punct de vedere logistic, am acordat sumele cerute. La Prahova s-a dat în folosinţă noul Palat de Justiţie. Am dat tot concursul pentru acest proiect. De asemenea, sunt alte situaţii grave, la Ilfov e o situaţie gravă cu sediul instanţei, la Craiova la fel, unde inclusiv cu colegi de-ai dvs am discutat problema, să găsim un nou sediu. Vreau să spun că prin PNRR aproximativ 152 de milioane de euro sunt alocaţi digitalizării. Nu se schimbă peste noapte lucrurile astea, dar...Unele lucruri se realizează accelerat, altele programatic. Fondurile europene şi banii din PNRR vor fi de mare ajutor. Indiferent cine va fi ministru, sper să ducă proiectele mai departe.

Legat de cartierul Justiţiei, vreau să le mulţumesc colegilor din PNL din Consiliul General, alături de care am reuşit să deblocăm proiectul. Dincolo de luptele politice, sunt proiecte care trebuie duse mai departe. Acesta e un proiect de 400 de milioane de euro, care dacă va fi realizat în Bucureşti, şi sper să fie, va fi un proiect fabulos", a mai punctat Stelian Ion. 

- Audierea ministrului propus pentru Ministerul Mediului, Mihai Goțiu:

UPDATE: Mihai Goțiu a primit aviz nefavorabil. Rezultat vot Mihai Goțiu: 9 voturi pentru, 21 voturi împotrivă, 6 abţineri.

- Audierea ministrului propus al Finanțelor, Dragoș Pîslaru:

În urma votului din comisie, Dragoș Pîslaru, ministrul propus al Finanțelor în Guvernul Cioloș, a primit aviz NEGATIV.

Rezultatul votului: 16 voturi împotriva, 11 voturi pentru, 13 abțineri.

- "Prilejul acestei întâlniri este o şansă pe care suntem datori să o acordăm românilor şi României", a declarat Dragoş Pîslaru.

 

- Audierea ministrului propus pentru Economie, Claudiu Năsui:

- Rezultat vot Claudiu Năsui: 13 voturi pentru, 22 împotrivă, 11 abţineri.

- "Trebuie să finalizăm finanțarea pentru schemele de ajutor de stat. Un sector extrem de afectat de pandemie și de măsurile statului pentru a depăși pandemia este sectorul HORECA. Foarte firme o duc foarte greu. Am avut o schemă de ajutor de stat care a încetinit puțin. Banii trebuie dați cât mai repede. (...) Unul dintre cele mai importante lucururi pe care le poate face statul antreprenorului este să nu îi mai pună bețe în roată, vorbim despre debirocratizare", a declarat Claudiu Năsui.

- "Unele companii (n.r. - de stat) trebuie închise. De 30 de ani tot facem retehnologizări, putem continua aşa dar nu o să avem o ţară mai bogată şi nu o să fim mai prosperi", a mai spus Năsui.

- Audierea ministrului propus pentru Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație, Ionuţ Moşteanu: 

- Vot Ionuţ Moşteanu: 10 voturi pentru, 14 împotrivă, 16 abţineri.

- "A fost un punct fierbinte în lunile care au trecut: discuţiile despre noul program de dezvoltare. USR nu a fost împotriva dezvoltării localităţilor mici. Ştiu că au resurse limitate. Trebuie să ne asigurăm că fiecare leu va face diferenţa şi să nu repetăm din greşelie trecutului; am cerut transparenţă. Nu vrem să mai vedem proiecte de mântuială. E nevoie de o reformă a programului Anghel Saligny", a declarat Ionuţ Moşteanu.

- "Sper să încheiem această criză guvernamentală în cel mai scurt timp", a mai spus Moşteanu.

- Întrebat dacă nu i s-ar potrivi mai bine Ministerul Justiţiei decât cel al Dezvoltării, Moşteanu a răspuns: "La Justiţie avem opţiuni bune, Stelian Ion este una dintre ele".

- Iată ce au transmis cei de la USR PLUS pe Facebook: "Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD și PNL resping braț la braț candidații propuși de USR pentru ministere. Nu reușesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniștrilor. USR a venit în Parlament cu o propunere de guvern și un program de guvernare, pentru că PNL și PSD au fugit de responsabilitate și nu au avut curajul să vină cu propuneri. USR va merge până la capăt cu aceste propuneri pentru că avem nevoie cât mai rapidă de un guvern care să scoată țara din criză."

- Alin Stoica, propus la Ministerul Afacerilor Interne, a primit aviz negativ. Rezultatul votului pentru aviz negativ a fost următorul: 19 voturi pentru, 5 împotrivă şi 13 abţineri.

- Până acum (ora 13.40) cele mai multe voturi împotrivă le-au primit Dan Barna şi Monica Berescu - 17 voturi.

- Audierea ministrului propus al Energiei, Cristina Prună:

- Rezultat vot Cristina Prună: 27 voturi împotrivă, 12 abțineri, 14 pentru.

- "Trebuie să acționăm la nivel legislativ și administrativ pentru a avea o lege eoliană off-shore, care să permită investițiile în energia regenerabilă eoliană în Marea Neagră", a declarat Cristina Prună.

- Ilie Toma, PSD, către Cristina Prună: "Văd că se reface coaliția de dreapta PNL-USR-UDMR. Văd că ați votat într-o voce și o simțire. Poate nu vă iasă la prima mână, dar la a doua strigare vă va ieși"

- Audierea ministrului propus al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea:

- Rezultat vot Cristian Ghinea: 7 pentru, 13 împotrivă, 8 abţineri. 

- "Acest PNRR rezolvă probleme istorice ale României. 88.400 de gospodării vor fi legate la apă şi canalizare. Când vine vorba de renovare energetică, vorbim de 4,3 milioane de mp de apartamente private renovate. 8,5 milioane de cetăţeni vor avea cărţi de identitate finanţate prin PNRR. 110 creşte înfiinţate şi operaţionalizate", a declarat Ghinea.

- Dacian Cioloş şi Dan Barna au venit la audierea lui Cristian Ghinea.

- "Am obţinut 2,5 miliarde de euro pentru Sănătate. E o finanţare enormă", a declarat Ghinea. 

- "În 2016 au intrat în ţară 7 miliarde de euro, cele mai multe fondur europene în România. Poate nu este meritul meu, am trecut şi eu prin cadrul. Acum, anii maximi de plăţi vor fi 2022 - 2023" a mai spus Ghinea.

- Audierea ministrului propus al Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă:

- Preşedintele de şedinţă a supus la vot propunerea pentru aviz negativ: 12 pentru, 8 împotrivă, 7 abţineri. 

- Cornel Zainea, fost deputat USR, a scris pe Facebook: "Drulă le-a stricat calculele. Audierile miniștrilor în Parlament sunt mereu un prilej de circ politic. Majoritatea e mereu abuzivă. Pe vremea PSD, audierile durau o oră, ministrul era lăsat 40-50 de minute să-și țină discursul, apoi nu mai era timp de întrebări sau răspunsuri. Am văzut schema asta de 3 ori, la 3 guverne PSD.
Apoi a venit guvernul Orban, majoritatea o avea tot PSD. Se schimba placa, PSD lăsa pe toată lumea să pună întrebări, să existe timp să fie puși bine la frigare.
Azi sunt alt tip de audieri, vor să lea tuturor miniștrilor din Guvernul Cioloș avize negative, lucru care nu cred că s-a mai întâmplat vreodată. Nici măcar în 2016, în Guvernul tehnocrat. Am fost curios să văd cum vor proceda cu Drulă, care e foarte bun tehnic și se pricepe și să pivoteze la întrebări.
Deși au vrut să-i strice aura, nu le-a ieșit manevra la vot, din cauza vitezei. Președintele ședinței a propus un aviz negativ. 8 voturi împotrivă, 7 abțineri și 12 pentru. Fără majoritate de 50%+1, nu s-a putut da un aviz negativ, lucru consemnat și de cel care a prezidat ședința Comisiei de Transporturi."

- „Avizul este pozitiv dacă propunerea de aviz negativ a căzut la vot”, a explicat după audieri Cătălin Drulă.

- "Guvernul propus Parlamentului este unul al responsabilităţii naţionale. (...) La programul de guvernare, în principal investiţiile sunt finanţate din PNRR. La aceste fonduri se adaugă proiectele finanţate prin fondurile operaţionale. Am reuşit să prindem în PNRR o sumă importantă pentru investiţiile în infrastructura feroviară", a declarat Drulă.

- "Fac apel la responsabilitate. România trece prin două crize, sanitară şi energetică", a mai spus Cătălin Drulă.

- Dacian Cioloş a intrat şi el în sala în care este audiat Cătălin Drulă.

- "Dacă vorbiţi despre zero, zero este înţelegerea premierului demis despre transporturi (n.r. - trimitere la Florin Cîţu)", a spus Cătălin Drulă, în replică la o întrebare în care se spunea că a inaugurat zero km de autostradă.

- La audierile de până acum,  PSD a votat împotrivă, iar PNL s-a abținut, în timp ce USR a votat pentru.

- Audierea lui Dan Barna, ministrul desemnat al Afacerilor Externe:

- Dan Barna, rezultat vot: 11 pentru, 17 împotrivă, 4 abțineri.

- "Calitatea de membri NATO este singura garanţie robustă pentru România. (...) Trebuie să recunoaştem că avem domeniul diplomatic semnificativ îmbătrânit, energia tinerească este destul de puţin prezentă. Trebuie continuată reîmprospătarea firească şi naturală, o direcţie prioritară pentru perioada următoare, oricine va prelua ministerul", a declarat, la audieri, Dan Barna. 

- "MAE trebuie să menţină programe de susţinere a şcolilor, programe culturale, în Valea Timocului", a mai spus Dan Barna. 

- "Nu există nicio suspiciune sau acuzaţie la adresa mea. Tot ceea ce a ajuns la verificări a fost fie clasat, fie probabil urmează să fie clasat. Nu am niciun fel de îndoială, dosarul finalizat a fost clasat", a afirmat Barna.

- Audiere Monica Berescu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării:

- Monica Berescu, rezultat vot: 17 pentru, 17 împotrivă, 8 abţineri.

"Ministerul pe care mi l-am asumat gestionează puțin peste 2 miliarde de euro din PNRR. Vreau să mă concentrez pe operaționalizarea măsurilor asumate în PNRR. Suntem foarte aproape de a duce la îndeplinire unele obiective din program".

- Audierea ministrului desemnat al Apărării Naționale, Nicu Fălcoi: 

- Nicu Fălcoi, rezultat vot: 8 pentru, 15 împotrivă (PSD şi AUR), 13 abţineri.

- Nicu Fălcoi: "Sectorul de apărare trebuie să beneficieze de o politică în domeniu care să asigure siguranţa. Guvernul USR consideră că trebuie luate măsuri concrete. (...) Prioritățile imediate: asigurarea resurselor militare la minimum 2% din PIB, asigurarea obiectivelor din Strategia Națională".

- Tudor Pop - Ministrul Tineretului şi Sportului: 9 pentru, 4 abţineri, 12 împotrivă.

- Audierea ministrului desemnat al Culturii, Iulia Popovici, poate fi urmărită aici: 

- "Lucrurile pe care le conţine partea de cultură din PNRR arată ce am făcut eu pentru acest domeniu", a declarat Iulia Popovici.

- Iulia Popovici - Min. Culturii: 4 voturi pentru, 9 împotrivă, 7 abţineri.

- Audierea lui Tudor Pop - Ministrul Tineretului şi Sportului poate fi urmărită live aici:

- În expunerea sa, Tudor Pop a declarat că unul dintre obiectivele sale, dacă Guvernul Cioloş va trece în Parlament, va fi "să convingem cât mai mulți români să combată sedentarismul".

- "Cred că e foarte important ca descentralizarea (...) să vină în baza unor condiţionalităţi şi a unor protocoale respectate şi semnate. Aceasta este condiţia esenţială pentru a ne asigura că bazele sportive, taberele sau centrele de agrement, dacă ajung la autorităţile locale, funcţionează", a mai declarat, în cadrul audierilor, Tudor Pop.

- Au început audierile. Programul complet poate fi consultat aici.

***

DC News vă va prezenta, în cadrul acestui articol dar şi prin materiale separate, cele mai importante momente/declaraţii făcute în Parlament. 

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi, marţi, în comisiile parlamentare de specialitate.

Candidaţii propuşi de Dacian Cioloş sunt:

* Dan Barna - ministrul Afacerilor Externe;

* Nicu Fălcoi - ministrul Apărării Naţionale;

* Alin Stoica - ministrul Afacerilor Interne;

* Stelian Ion - ministrul Justiţiei;

* Dragoş Pîslaru - ministrul Finanţelor;

* Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;

* Cristina Prună - ministrul Energiei;

* Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;

* George Căţean - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

* Mihai Goţiu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

* Ioana Mihăilă - ministrul Sănătăţii;

* Ionuţ Moşteanu - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;

* Oana Ţoiu - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;

* Corina Atanasiu - ministrul Educaţiei;

* Monica Berescu - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;

* Iulia Popovici - ministrul Culturii;

* Tudor Pop - ministrul Tineretului şi Sportului.

Programul audierilor



Programul audierilor începe la ora 10,00, candidaţii având la dispoziţie, în medie, câte o oră pentru a-şi expune intenţiile şi pentru a răspunde la întrebări. Excepţie fac Ioana Mihăilă propusă pentru Ministerul Sănătăţii care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion - Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu - Ministerul Mediului şi Corina Atanasiu - Ministerul Educaţiei, câte o oră şi jumătate.

Lista cu miniştri şi programul de guvernare au fost depuse, luni, la Parlament. Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.

Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. 

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel