Data actualizării:
Data publicării:

Mai mulți miniștri UE cer încetarea solidarității cu refugiații

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Ahmed akacha: Pexels
Fotografie de la Ahmed akacha: Pexels

Mai multe națiuni ale Uniunii Europene, ai căror lideri se tem că amenințarea foametei ar putea duce la creșterea numărului de refugiați din țările africane sărace, cer încetarea solidarității "voluntare" a blocului cu migranții, cerând în schimb măsuri concrete.

Miniștrii de interne din Italia, Cipru, Grecia, Malta și Spania au încheiat două zile de discuții la Veneția, pe fondul îngrijorării că blocarea exporturilor de cereale ucrainene din cauza invaziei Rusiei ar putea duce la valuri imense de refugiați din Africa care vor inunda sudul Europei, scrie Euro News.

Cipru

Ministrul cipriot de interne Nicos Nouris a declarat reporterilor că este nevoie de o politică solidă, comună a UE în materie de migrație. ”Solidaritatea nu este un slogan și nici nu poate fi lipsită de substanță”, a spus Nouris.

Ministrul italian de Interne, Luciana Lamorgese, a făcut presiuni pentru mai multe acorduri de repatriere cu țări ai căror oameni căutau o viață mai bună în Europa.

Italia

Italia are un acord efectiv de repatriere cu Tunisia, dar nu cu majoritatea celorlalte țări din Africa sau din Asia ai căror cetățeni merg cu bărcile contrabandiștilor pentru a încerca să ajungă pe țărmurile din sudul Europei.

Drept urmare, chiar dacă cererile lor de azil eșuează, mulți migranți rămân în Italia, luând adesea locuri de muncă ilegale sau recurgând la apărarea de foamete cerșind.

Grecia

Ministrul de Interne al Greciei și-a exprimat sprijinul pentru mai multe căi legale pentru migrație. ”Nu putem lăsa contrabandiştii să decidă cine vine să locuiască în Europa”, a declarat ministrul Notis Mitarachi reporterilor.

Politicile anterioare ale UE în care țările membre s-au oferit să primească o parte din sutele de mii de migranți care debarcau în Italia, Grecia și alte țărmuri sudice s-au dovedit extrem de inadecvate, deoarece multe dintre țările blocului nu au făcut un pas înainte. 

Alții, chiar și atunci când s-au angajat să primească un număr modest din sutele de mii de migranți salvați de pe bărcile nepotrivite ale contrabandiștilor, nu au dat curs.

De asemenea, state UE, cum ar fi Ungaria, au refuzat în mod deschis să primească migranți non-europeni, pe fondul acuzațiilor de respingere ilegală și încălcări ale drepturilor omului de-a lungul căii migrației.

Întâlnirea nu a abordat milioanele de refugiați ucraineni care au venit recent în țări din nordul UE, precum Polonia, Ungaria și România.

Citește și...

Dezechilibrele demografice din lume și depopularea României. Bulai: "Țările sărace au o natalitate foarte mare"

În cadrul unei discuții despre calitatea alimentației, Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit despre evoluția populației planetei, detaliind despre problema dezechilibrelor demografice din lume, totul în emisiunea „Nod în papură”, de la DC News. 

"Toți specialiștii spun că demografia este o nenorocire, nu va mai avea cine să ne plătească pensiile. Problema nu e de număr, ci de cum se distribuie bogăția și resursele”, a punctat Val Vâlcu. 

"Aici e problema, nu suntem mulți noi, sunt mulți alții, sunt dezechilibre la scară planetară, mai ales în cazul națiunilor sărace, care au o natalitate foarte mare, pentru că și mortalitatea infantilă e mare și e oarecum normal să ai un mod de viață cultural premodern. În spațiul modern, datorită digitalizării, nu mai e nevoie de forță de muncă. În lumea rurală avea nevoie să cultivi pământul”, a spus Alfred Bulai. 

"Ni se tot reproșează, se depopulează România, o să fim 15 milioane peste nu știu câți ani”, a adăugat Vâlcu.

Demografia României va fi o problemă

"Da! Și real vom avea o problemă”, a confirmat Bulai. 

"Eu nu resimt o problemă, dacă mă gândesc la locurile de parcare”, a spus Vâlcu. 

"Așa, îți dai seama, dacă vine asteroidul și rezolvă 80% din populație, mergi ca în brânză. Bine, acum nu știu dacă mai avem benzină. Bine sunt și multe mașini, culegi benzina și mergi până la sfârșitul vieții. Problema cea mai mare pe care o consider sunt dezechilibrele uriașe. Avem un miliard și trei sau patru sute de milioane de oameni în China și în India. Nu știu dacă realizăm ce e acolo”, a afirmat Bulai. 

"Fiecare cu un miliard jumătate, și una, și alta”, a completat Vâlcu. 

"Evident. Avem zona din Oceania și din extremul orient, iarăși, țări cu populații uriașe. Nu-s neapărat bogate, cu sărăcie, cu probleme. Avem dezechilibre, nu stau bine, de aia au emigranți în statele europene și de aia se acceptă, că e nevoie de forță de muncă. Noi abia acum trăim ideea de depopulare, care nu a fost așa de acută în comunism”, a mai spus Bulai. 

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel