Data publicării:

Miniștrii de Externe din G7, reuniune în conferință video pentru situația din Orientul Mijlociu

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Antonio Tajani
Antonio Tajani

Miniștrii de Externe ai G7 au discutat situația din Orientul Mijlociu, anunță autoritățile italiene care asigură președinția rotativă a grupului.

Miniştrii de externe din ţările membre ale G7, reprezentat de şapte cele mai dezvoltate economii din lume, s-au reunit prin videoconferinţă, duminică, pentru a analiza situaţia din Orientul Mijlociu. Potrivit unui comunicat de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe italian, aceștia și-au exprimat "puternica preocupare" faţă de riscul escaladării în regiune, prin declarațiile şefului diplomaţiei italiene, Antonio Tajani.

"Împreună cu partenerii noştri am exprimat o puternică preocupare faţă de recentele evenimente care ameninţă să antreneze o regionalizare a crizei, începând cu Libanul", a declarat într-un comunicat Tajani, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a G7. "Invităm toate părţile să renunţe la orice iniţiativă susceptibilă să afecteze calea dialogului şi a moderaţiei şi să favorizeze o nouă escaladare”.

Şefii diplomaţiilor ţărilor din G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii) au "reiterat prioritatea unei concluzii favorabile negocierilor asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor". Totodată, aceștia s-au pronunțat pentru o "intensificare a ajutorului umanitar", precizează textul, citat de Agerpres.

Cu o zi înainte, diplomația italiană a lansat un apel către Iran

 

Italia a invitat Iranul să contribuie la o etapă de „deescaladare” în întreaga regiune a Mediteranei și a Orientului Mijlociu.

Ministrul Afacerilor Externe, Antonio Tajani, i-a cerut Secretarului General al Ministerului de Externe, Riccardo Guariglia, să facă un prim pas formal, transmițând mesajul ambasadorului Republicii Islamice Iran la Roma, Mohammad Reza Sabouri.

În cadrul unei discuții care a avut loc sâmbătă după-amiază, ambasadorul Guariglia i-a comunicat ambasadorului Mohammad Reza Sabouri invitația Italiei de a contribui la întreruperea ciclului acțiunilor militare care ar putea duce la un conflict militar mai amplu în întreaga regiune.

Ministrul Tajani a declarat: „Este important ca noua administrație condusă de președintele Pezeshkian și toate instituțiile iraniene să continue dialogul cu Europa și cu toate țările din regiune. Italia va fi întotdeauna pregătită să se angajeze în orice activitate de politică și diplomație.”

Italia cere Iranului să abordeze într-o manieră strategică confruntarea cu actorii internaționali din regiune. Guvernul italian, în calitate de președinte în exercițiu al G7, va rămâne dedicat transmiterii către Iran a apelurilor la moderare venite din partea țărilor membre ale grupului, dar și din partea statelor din regiune.

Ministrul Tajani, și întregul G7, continuă să desfășoare acțiuni diplomatice pentru a promova apelul său la dialog și moderare în rândul tuturor partenerilor din regiune.

Orientul Mijlociu, pe un butoi de pulbere

 

Conflictele de lungă durată, instabilitatea politică și tensiunile internaționale au creat un context extrem de volatil, în care chiar și cele mai mici incidente pot declanșa reacții de amploare. Acest climat de incertitudine este amplificat de divergențele între state și de conflictele interumane care destabilizează enorm regiunea.

Dacă tensiunile din Orientul Mijlociu cresc, Libanul se află într-o poziție critică și ar putea fi prins în centrul confruntărilor, cu impact devastator asupra populației sale deja afectate de crizele interne. Astfel, orice evoluție negativă în regiune ar putea agrava și mai mult situația din Liban, amplificând riscurile pentru stabilitatea și securitatea sa.

Statele Unite au trimis forțe de apărare în regiune în speranța că situația se va liniști, însă incertitudinea din acest moment rămâne la cote maxime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel