Data actualizării:
Data publicării:

Miniștri din 12 țări UE acuză CE și cer clarificări ”urgente”: ”Acordul cerealelor” a fost făcut ”fără consultarea statelor membre”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pexels/pixabay
foto pexels/pixabay
Acordul făcut de Comisia Europeană ”subminează integritatea pieței interne a UE”, spun cele 12 guverne.  

Miniștrii Agriculturii din 12 țări UE și-au exprimat ”îngrijorări serioase” cu privire la un compromis recent la care au ajuns Bruxelles-ul și cinci membri estici ai blocului pentru a restricționa importurile de produse agricole ucrainene.

La sfârșitul lunii aprilie, România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis importurile de cereale din națiunea lovită de război. Comisia Europeană a răspuns cu o propunere de a acorda 100 de milioane de euro în ajutor fermierilor din acele țări, precum și o interdicție temporară a importurilor ucrainene către aceștia, cu excepția cazului în tranzit către alte națiuni. 

Într-o scrisoare puternic formulată trimisă Comisiei Europene și văzută de Politico, cei 12 miniștri ai agriculturii au declarat că acordul ”subminează integritatea pieței interne a UE”.

Cei 12 nemulțumiți

Miniștrii din Franța, Germania, Țările de Jos, Irlanda, Grecia, Austria, Belgia, Croația, Luxemburg, Estonia, Danemarca și Slovenia au cerut o ”clarificare” urgentă a acordului, pe care au spus că Comisia l-a făcut ”fără consultarea statelor membre”.

Preocupările lor se concentrează asupra modului în care acordul are legătură cu ”regulile și funcționarea” pieței interne a UE și obligațiile UE față de acordul de asociere dintre Ucraina și Kiev cu blocul. Scrisoarea solicită discuții suplimentare cu țările pentru a explica cum și de ce au fost acordate cele 100 de milioane EUR.

”Ca și în toate dimensiunile sprijinului nostru, este imperativ să ne asigurăm că Uniunea Europeană este unită și că diferențele noastre nu vor juca în mâinile Rusiei, în special în această problemă specială, în care Rusia amenință că nu va extinde Inițiativa privind cerealele Mării Negre”, au spus miniștrii în scrisoare.

”Îndemnăm Comisia să revină la o procedură transparentă în conformitate cu regulile stabilite în funcționarea UE și a statelor sale membre”, se adaugă scrisoare.


Vezi și: Analiză CE: Grâul ucrainean destinat țărilor sărace este bun doar pentru consumul animal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel