Ministerul Turismului, anunț despre autorizațiile operatorilor din turism
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
 Ministerul Turismului a anunțat o schimbare majoră cu privire la autorizarea operatorilor din turism.

Avizele şi autorizaţiile vor fi mult mai accesibile pentru operatorii din industria turismului odată cu adoptarea de către Guvern a proiectului privind descentralizarea Ministerului Turismului (MT), care prevede emiterea acestor documente de către autorităţile locale, informează un comunicat al instituţiei.

"Măsura descentralizării vine în sprijinul persoanelor care trebuie să obţină avize/autorizaţii de la administraţia centrală, respectiv Ministerul Turismului. Astfel, până acum, indiferent de localitatea unde funcţiona, de exemplu, o unitate de cazare, administratorul trebuia să se deplaseze în Bucureşti pentru a depune documentaţiile şi, mai apoi, pentru ridicarea avizelor/autorizaţiilor. În memorandumul de descentralizare este prevăzut ca atestarea ghizilor de turism, clasificarea unităţilor de cazare, omologarea pârtiilor şi a traseelor turistice, autorizarea plajelor, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile să fie emise de autorităţile locale", se artă în comunicat. 

"Măsura va elimina cheltuielile autorităţii centrale"

În schimb, Ministerul Turismului va continua activităţile de licenţiere a agenţiilor de turism, de acreditare a centrelor de informare turistică şi de atestare a staţiunilor turistice.

Potrivit sursei citate, Ministerul Turismului va asigura, timp de minimum 1 an, instruire şi consultanţă pentru persoanele din cadrul Consiliilor Judeţene care sunt responsabile de turism şi care vor asigura emiterea acestor acte de reglementare. Mai mult decât atât, activitatea de turism din cadrul Consiliilor Judeţene va fi verificată de către reprezentanţi ai Ministerului Turismului.

"Odată cu degrevarea de o parte dintre atribuţii atât Ministerul Turismului cât şi autorităţile locale vor putea să-şi eficientizeze activitatea, astfel că, această măsura va elimina cheltuielile autorităţii centrale pentru deplasarea şi cazarea în timpul delegaţiilor. În plus, descentralizarea va crea efecte pentru încurajarea investitorilor în domeniul turismului cărora le va fi mult uşurată activitatea" , susţin reprezentanţii MT.

Ministerul Turismului a făcut parte din faza pilot a proiectului de descentralizare. Această fază a fost realizată împreună cu Primăria Bucureşti, Consiliul Judeţean Constanţa, Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Maramureş dar şi Tulcea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel