Ministerul Sportului suspendă Hotărârea adoptată în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Federației Române de Hochei pe Gheață
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Comisia mixtă de verificare, constituită de Ministerul Sportului ca urmare a plângerilor la adresa conducerii Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), a constatat că au fost încălcate mai multe prevederi legale în organizarea alegerilor. În consecință, Ministerul Sportului, prin delegatul său, a decis suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG.

Plângerile privind desfășurarea AGOA din 15.09.2022 vin după ce, în trecut, au fost semnalate o serie de alte nereguli în activitatea conducerii federației. Drept urmare, Ministerul Sportului a constituit o comisie, care, în perioada 01-04.11.2022, a efectuat o acțiune de verificare la FRHG, prin care au fost constatate mai multe încălcări ale următoarelor prevederi: art. 21 alin. (1) și alin. (2) lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 coroborate cu dispozițiile art.11.4 și 99.2 din Statutul Federației Române de Hochei pe Gheață.

Principalele nereguli semnalate sunt:

Biroul Federal al FRHG din 15.09.2022 a decis într-o ședință desfășurată chiar înaintea Adunării Generale Ordinare de Alegeri, din aceeași dată, faptul că din totalul de 25 de structuri sportive participante în campionatul național 2021 – 2022 12 structuri nu au drept de vot.Motivul de cenzurare a dreptului la vot invocat a fost neplata datoriilor „…la termenele si în condiţiile stabilite de Federație”, fără să se precizeze dispozițiile statutare care pot priva de dreptul de vot un membru participant la Calendarul competițional.Cu toate acestea, din analiza fișelor de cont și a documentelor justificative, s-a reținut faptul că la data de 15.09.2022 doar SC MIERCUREA CIUC și ASOC. CLUB SPORTIV OLIMPIA PLOIEȘTI aveau datorii.

Mai mult, membrii Comisiei au constatat că temeiul datoriei era o sancțiune administrativă, respectiv au fost aplicate amenzi referitoare la limitarea şi combaterea pandemiei COVID-19. Pe de altă parte, Comisia a constatat că membrii Biroului Federal din data de 15.09.2022 au decis faptul că ACS HOCHEI GEORGHENI are drept de vot, deși plata datoriilor către federație nu a fost efectuată „…la termenele si în condiţiile stabilite de Federație”, depășindu-se termenul de plată de 45 de zile, menționat pe facturile emise de Federația Română de Hochei pe Gheață. A fost consemnată și participarea la AGOA a unui club care nu a participat în sezonul competițional 2021-2022, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor art. 11.4 din Statutul FR de Hochei pe Gheață.

Privind atribuțiile pe care ministerul le are în această situație, menționăm următoarele:

Potrivit dispozițiilor art. 36 alin. (1) din H.G. nr. 884/2001, pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, ”Delegatul Ministerului Tineretului și Sportului are dreptul de a suspenda executarea hotărârilor organului de conducere care contravin actelor de constituire și statutelor, contractelor încheiate cu ministerul, legilor, ordinii publice și siguranței naționale.”Nu în ultimul rând, conform art. 18, alin. 1, lit. k) din Legea nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Sportului “supraveghează și controlează respectarea de către structurile sportive a dispozițiilor legale în vigoare și a prevederilor cuprinse în statutele și în actele de constituire a acestora”.

În lumina faptelor prezentate, Comisia de verificare apreciază că desfășurarea Adunării Generale Ordinare de Alegeri a Federației Române de Hochei pe Gheață din data de 15.09.2022 s-a făcut cu nerespectarea dispozițiilor legale și statutare, ceea ce a atras suspendarea efectelor Hotărârii adoptate, precizează Ministerul Sporturilor într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel