Ministerul Sănătății planifică investiții de 1 miliard de euro pentru tranziția la energie verde a spitalelor din România
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Ministerul Sănătății
Sursa foto: Facebook Ministerul Sănătății
România explorează potențiale proiecte energetice pentru tranziția la energie verde a spitalelor, în cadrul unor Parteneriate Public-Private (PPP-uri).

Secretarul de stat Alexandru Rogobete, aflat într-o delegație oficială în Emiratele Arabe Unite, a discutat despre un proiect care ar putea atrage investiții private de până la 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani. Proiectele includ instalarea de pompe de căldură, panouri solare și sisteme digitale inteligente pentru eficientizarea energetică a spitalelor. Discuțiile sunt într-un stadiu incipient și implică colaborarea cu experți în energie regenerabilă și infrastructură spitalicească, precum și cu reprezentanți ai International Holding Company (IHC) din Abu Dhabi, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

"Noi proiecte pentru tranziția la energie verde a spitalelor din România

În cadrul delegației oficiale din Emiratele Arabe Unite, secretarul de stat Alexandru Rogobete a discutat despre potențiale proiecte energetice, dezvoltate în cadrul unor Parteneriate Public Private (PPP-uri) pentru realizarea unui sistem integrat de eficientizare energetică a spitalelor din România. Ca ordin de proporție, parteneriatul public privat pentru tranziția verde a spitalelor s-ar putea ridica la 1 miliard de euro pentru o perioadă de 10 ani.

”Vorbim despre un potențial proiect tip PPP, care ar putea să atragă investiții private de până la un miliard de euro pe următorii 10 ani, în infrastructura energetică a spitalelor din România. Discuțiile sunt într-un stadiu incipient, dar putem să proiectăm economii și eficientizări de miliarde în sistem, fonduri care pot fi direcționate ulterior către alte programe de investiții, fie în echipamente medicale, fie în dotări sau în renovări”, a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

 Cadrul proiectelor dezbătute cu experți în energie regenerabilă și cu experți în infrastructura spitalelor este focalizat pe:

- Instalarea unor sisteme de schimb termic (pompe de căldură) pentru reducerea costurilor necesare pentru asigurarea agentului termic în cadrul spitalelor;
- Instalarea panourilor solare pe spitalele din România, atât pentru reducerea consumului din rețea cât și pentru optimizarea generării de energie utilizată de unitățile spitalicești;
- Instalarea sistemelor digitale inteligente care au ca scop optimizarea consumului de energie, respectiv optimizarea consumului agentului termic;

Proiectele au fost definite, într-un stadiu incipient, în discuții aplicate cu reprezentanții International Holding Company (IHC), cu sediul în Abu Dhabi, una dintre cele mai valoroase companii de tip holding listate în regiunea MENA, cu o capitalizare de piață de aproximativ USD 300 de miliarde.", se arată în postare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel