Ministerul Sănătății: Măsuri urgente în București pentru creșterea testării
Ministerul Sănătăţii a decis, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, să înfiinţeze centre de recoltare a probelor biologice de la pacienţii simptomatici COVID la mai multe spitale din Capitală şi judeţul Ilfov, pentru scurtarea timpului de aşteptare şi pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale ale pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, anunţă sâmbătă seara MS.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a avut sâmbătă mai multe teleconferinţe cu secretarii de stat responsabili din Ministerul Sănătăţii, cu direcţiile de sănătate publică, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov şi managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov.
Discuţiile au avut loc în contextul în care raportul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov (SABIF) a informat despre creşterea rapidă a solicitărilor pentru testarea la domiciliu a pacienţilor care prezintă simptome de infecţie respiratorie, compatibile cu infecţia cu SARS-CoV-2 şi care a dus la întârzieri ce depăşesc 72 de ore, precizează MS.
În prezent, conform sursei citate, call-center-ul de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti înregistrează peste 2.000 de solicitări pentru circa 6.000 de persoane potenţial infectate cu SARS-CoV-2.
Astfel, pacienţii cu forme uşoare de boală vor fi îndrumaţi, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, către aceste centre de către operatorii de la call-center-ul DSPMB, unde li se vor recolta probe biologice, după care se întorc la domiciliu, iar ulterior li se va comunica rezultatul de către direcţia de sănătate publică.
Pentru pacienţii nedeplasabili sau cei care solicită în mod expres testare la domiciliu, SABIF va asigura în continuare prelevarea probelor biologice şi acordarea asistenţei medicale.
Numărul de telefon al call-center-ului DSPMB este 021.9462, precizează Ministerul Sănătăţii.
19 000 de cazuri de infectare, raportate sâmbătă
În ultimele 24 de ore au fost raportate 19.371 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 48 decese, dintre care 4 anterioare.
În intervalul 21.01.2022 (10:00) – 22.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 48 de decese (23 bărbați și 25 femei), dintre care 4 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Harghita, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 48 de decese, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 la categoria de vârstă peste 80 ani.
46 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News