Ministerul Sănătății dă startul la comasarea spitalelor. Iași, Târgu Mureș și Craiova sunt primele pe listă
Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează comasarea unor unităţi sanitare din subordine, în vederea eficientizării activităţii. Au fost lansate dezbaterii publice trei hotărâri de Guvern. Primele vizate sunt unitățile medicale din Iași, Târgu Mureș și Craiova.
Pe site-ul ministerului se află în dezbatere publică actele normative care vizează comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi, comasarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Târgu Mureş cu Spitalul Clinic de Urgenţă din aceeaşi localitate, precum şi comasarea Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă de aici.
Iași
Comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi face parte din strategia Ministerului Sănătăţii pentru crearea, în zona Moldovei, a unui Spital de Urgenţă cu toate specialităţile, prin comasarea mai multor entităţi, printre care şi cele două spitale. La momentul actual, organizarea asistenţei medicale de urgenţă în judeţul Iaşi este deficitară, fiind împărţită între mai multe entităţi cu personalităţi juridice şi conduceri proprii, ceea ce duce la o colaborare foarte limitată, în detrimentul pacientului, informează MS. În prezent, multe dintre specialităţi sunt concentrate în structura Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon. O parte a specialităţilor medicale sunt dublate (chirurgie generală, medicină internă, terapie intensivă, unităţi de primiri urgenţe), regăsindu-se în structurile ambelor spitale. Dar, un număr limitat este reprezentat doar în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, cum ar fi: chirurgia plastică, toxicologia şi ortopedia. De asemenea, în urma comasării, se va reorganiza şi sistemul de primiri urgenţe, care, la momentul actual, în municipiul Iaşi, are un număr de patru unităţi de primiri urgenţe.
Târgu Mureș
În cazul celor două unităţi sanitare de la Târgu Mureş, comasarea acestora va permite crearea primei structuri complet funcţionale ca Spital de Urgenţă de nivel I din ţară, având toate specialităţile necesare acestui nivel de clasificare, susțin inițiatorii HG. În prezent, din punct de vedere administrativ, cele două entităţi medicale funcţionează deja în aceeaşi clădire, mai precis, Institutul funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. De asemenea, acestea decontează între ele anumite investigaţii. De exemplu, pacienţii Institutului de Boli Cardiovasculare erau trimişi pentru tomografie la Spitalul Clinic de Urgenţă, deoarece această unitate deţine un computer tomograf.
Craiova
Şi la Craiova, Centrul de cardiologie funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, astfel încât din punct de vedere administrativ situaţia rămâne neschimbată. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care nu deţine în prezent o clinică sau o secţie de cardiologie, nu va mai fi total dependent de Centru de Cardiologie, care, deşi este situat în incinta clădirii spitalului, nu se subordonează conducerii acestuia, fapt care duce la numeroase disfuncţionalităţi.Comasarea celor două entităţi va permite reclasificarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în spital de nivel I, susțin reprezentanții MS.
În urma tuturor reorganizărilor, în subordinea Ministerului Sănătăţii, vor rămâne 59 de unităţi sanitare, din 62 cât se află în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News