Ministerul Sănătății a primit avizarea pentru digitalizare. Care sunt costurile proiectului și până când trebuie realizată ”Transformarea digitală a MS”
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @DilokaStudio
FOTO: Freepik @DilokaStudio
Ministerului Sănătății poate demara achiziția de echipamente IT pentru propria digitalizare, după ce a primit avizul CTE.

Ministerul Sănătății a primit, joi, avizul Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională (CTE) pentru una dintre cele mai importante componente a proiectului ”Transformare digitală a Ministerului Sănătății” -  dotarea cu echipamente IT a instituției.

”După ce în februarie, Ministerul Sănătății aproba o finanțare de 100 de milioane de euro fără TVA pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) - Platforma Informatică pentru Asigurările din Sănătate (PIAS), a venit și rândul instituției conduse de Alexandru Rafila să se modernizeze cu echipamente IT, un pas obligatoriu în procesul de digitalizare a Ministerului.

Astfel, cu avizul CTE, proiectul ”Transformare digitală a Ministerului Sănătății”, în valoare de peste 131 milioane de lei, poate demara în bune condiții achiziția de furnizare de echipamente IT pentru dotarea Ministerului Sănătății.

CTE este entitatea care avizează conformitatea proiectelor de finanțare care au o componentă specifică domeniului tehnologiei informației și comunicațiilor cu obiectivele strategiilor naționale din domeniul tehnologiei informației, comunicațiilor și societății informaționale și cu strategia națională de securitate cibernetică, pronunțându-se inclusiv asupra oportunității acestor proiecte, inițiate de instituțiile publice.

Achiziția va deschide o serie de alte achiziții de platforme soft, care vor facilita și eficientiza accesul la informații pentru cetățeni și pentru instituțiile din subordine. Totodată, noile echipamente și achiziții făcute în cadrul proiectului vor sprijini activitatea angajaților din cadrul Ministerului Sănătății în vederea eficientizării propriei activități, inclusiv reducerea timpului de prelucrarea a datelor/solicitărilor primite atât din partea cetățenilor, cât și a altor instituții”, arată Ministerul Sănătății.

Finanțarea inițială, majorată cu peste 40%

Reamintim că Ministerul Sănătății implementează proiectul ”Transformare digitală a Ministerului Sănătății” aprobat în cadrul Componentei 7 – Transformare digitală, Investiția I.3.2. Digitalizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sanitar aflate în subordinea MS, din 27 februarie 2024.

”Proiectul a fost aprobat prin Decizia de finanțare nr. 1283/27.02.2024 privind implementarea reformelor și/sau investițiilor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu durată de implementare până la data de 30.08.2025 cu posibilitate de prelungire pe întreaga perioadă de implementare a PNRR, potrivit art. 24 alin.(1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a mecanismului de redresare și reziliență.

În februarie 2024, Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea CNAS - PIAS, care include elemente importante de securitate cibernetică.

Finanțarea inițială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS), mai arată Ministerul Sănătății.

Potrivit MS, finalul lui august 2025 este data limită până la care sistemul asigurărilor de sănătate va fi transformat digital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel