Data actualizării:
Data publicării:

Ministerul Sănătăţii a anunțat că a fost publicată Ordonanța de Urgență care va crește finanțarea spitalelor publice cu paturi

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Ordonanța de Urgență care va crește finanțarea spitalelor publice cu paturi a fost publicată, a anunțat Ministerul Sănătății.

„În urma discuțiilor purtate de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, Ministerul Sănătății a publicat astăzi în transparență publică Ordonanța de Urgență care va crește finanțarea spitalelor publice cu paturi.", a scris Ministerul Sănătăţii pe pagina de Facebook. 

Prevederile Ordonanței de Urgență

ART. I (1) Pentru unităţile sanitare publice cu paturi, inclusiv cele care au ca asociat unic unitățile administrativ-teritoriale, care furnizează servicii medicale spitaliceşti, în regim de spitalizare continuă, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, decontarea lunară se face fără a mai fi necesară o regularizare trimestrială, după cum urmează:

a) la nivelul valorii aferente indicatorilor realizaţi în limita valorii de contract, dacă se acoperă contravaloarea cheltuielilor efectiv realizate;

b) la nivelul cheltuielilor efectiv realizate în limita valorii de contract, în situaţia în care valoarea aferentă indicatorilor realizaţi este mai mică sau egală cu nivelul cheltuielilor efectiv realizate.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile inclusiv pentru unităţile sanitare publice cu paturi aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, care acordă servicii în regim de spitalizare continuă pentru afecțiuni cronice.

ART. II. Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi, efectuate de unităţile sanitare publice cu paturi, decontarea serviciilor se efectuează la nivelul realizat, prin acte adiţionale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii în care serviciile au fost acordate, dacă a fost depăşit nivelul contractat.

ART. III - (1) Pentru unităţile sanitare care derulează Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, precum şi pentru unităţile sanitare care derulează Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi, decontarea serviciilor se efectuează la nivelul realizat, prin acte adiţionale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii în care serviciile au fost acordate, dacă a fost depăşit nivelul contractat.

    (2) Actele adiţionale de suplimentare a valorii de contract pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), pentru acoperirea serviciilor acordate peste valoarea de contract, se vor încheia în limita sumelor alocate cu această destinaţie în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

    (3) Decontarea serviciilor de dializă şi regularizarea trimestrială a acestora, precum şi a serviciilor de radioterapie se efectuează la nivelul realizat, prin încheierea de acte adiţionale de suplimentare a valorii de contract, în limita sumelor alocate cu această destinaţie în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. IV. Prevederile art. I, şi II se aplică până la data de 31 decembrie 2023. ", se arată în Ordonanța de Urgență. 

Conform notei de fundamentare: „Această măsură are în vedere realizarea unui control al costurilor în unitățile sanitare cu paturi și pentru asigurarea unui acces neîntrerupt al asiguraților la servicii medicale spitalicești în unitățile sanitare cu paturi, care acordă servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă.

Necesitatea asigurării continuității reglementărilor este motivată de nevoia asigurării accesului asiguraților în mod nediscriminatoriu și neîntrerupt la acordarea și decontarea serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel