Ministerul Justiției discută cu Banca Mondială finanțarea construcției Cartierului pentru Justiție și digitalizarea sistemului judiciar
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, alături de Secretarul de Stat Bogdan Ilea și o echipă de experți din cadrul ministerului, a avut ieri o întâlnire de lucru, cu Gallina A.Vincelette, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, Europa și Asia Centrală, și echipa de experți care a însoțit-o la București, precum și reprezentanți ai Băncii Mondiale în România, inclusiv în structurile de conducere ale acestei.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, alături de Secretarul de Stat Bogdan Ilea și o echipă de experți din cadrul ministerului, a avut, joi, 10 martie 2022, o întâlnire de lucru, cu Gallina A.Vincelette, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, Europa și Asia Centrală, și echipa de experți care a însoțit-o la București, precum și reprezentanți ai Băncii Mondiale în România, inclusiv în structurile de conducere ale acesteia, conform unui comunicat de presă.

Discuțiile au vizat asigurarea finanțării construcției Cartierului pentru Justiție și digitalizarea sistemului judiciar, de la nivel de concept, asistență tehnică, elaborarea și implementarea întregului proiect. Ambele proiecte vor avea un impact pozitiv radical asupra intereselor cetățenilor justițiabili prin eficientizarea funcționării sistemului judiciar, scăderea costurilor, simplificarea procedurilor, reducerea termenelor de procesare a informațiilor și documentelor și, implicit, asupra creșterii calității actului de Justiție.

Cu această ocazie, au fost trecute în revistă actualele programe și proiecte aflate în derulare pentru sistemul judiciar, respectiv: i) acordul de împrumut rambursabil pentru pregătirea proiectului „Cartierul pentru Justiție” la faza Studiu de fezabilitate (mai 2023), ii) acordul pentru finanțarea proiectului „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare” (decembrie 2023) și iii) acordul de servicii de consultanță rambursabile (RAS) privind Analiza funcțională a sistemului judiciar din România (februarie 2023) finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate aspecte concrete ale proiectelor, Ministrul Justiției solicitând atât echipei ministerului, cât și reprezentanților Băncii Mondiale căutarea de soluții pentru a urgenta termenele de realizare ale componentelor proiectelor.

De asemenea, având în vedere că actualele programe expiră în anul 2023, au fost inițiate discuțiile pentru o nouă intervenție dedicată transformării digitale a sistemului judiciar, în contextul mai larg al viitorului program Cartierul pentru Justiție.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a salutat cooperarea celor două părți pentru „transformarea digitală cât mai rapidă a sistemului judiciar” apreciind că trebuie accelerate demersurile de implementare într-un orizont de timp cât mai scurt. Totodată, ministrul Justiției a menționat importanța consultării și colaborării în realizarea proiectului digitalizării sistemului judiciar și cu Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenței Justiției, în linie cu politica de principiu a Ministerului Justiției de a se consulta permanent cu reprezentanții autorității judecătorești.

De asemenea, ministrul Justiției a susținut necesitatea asigurării complementarității cu demersurile Guvernului României de promovare a digitalizării la nivelul întregii administrații, precum și corelarea cu aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel