Ministerul Justiţiei a sprijinit proiectul care include plafonarea despăgubirilor pentru imobilele naționalizate
Ministerul Justiţiei precizează că a sprijinit forma proiectului pus în dezbatere publică, ce include plafonarea despăgubirilor, având în vedere conţinutul Deciziei "pilot" pronunţată de CEDO în cauza "Atanasiu şi alţii împotriva României".
"În legătură cu informaţiile apărute în presă, conform cărora Ministerul Justiţiei «a vrut restituire în natură sau despăgubire totală» în proiectul de lege privind despăgubirile acordate pentru imobilele naţionalizate, precizăm faptul că, atât în cadrul discuţiilor din Grupul de lucru interministerial, cât şi în cele din Coaliţie, Ministerul Justiţiei a sprijinit forma proiectului pus în dezbatere publică, care include plafonarea despăgubirilor, având în vedere conţinutul Deciziei «pilot» pronunţată de CEDO în cauza «Atanasiu şi alţii împotriva României»", arată MJ, luni, într-un comunicat de presă.
Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietăţile preluate abuziv în perioada comunistă. În proiect se prevede că „despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului”. Executivul trebuie să respecte rezoluţia CEDO care prevede ca termen limită luna iulie 2012 pentru modificarea legislaţiei în domeniul restituirii proprietăţilor preluate abuziv în perioada comunistă.
Plata despăgubirilor urmează să fie eşalonată pe o perioadă de 10 - 12 ani. „Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului, iar plata despăgubirilor va fi eşalonată pe durata a 10 – 12 ani, în tranşe egale”, a anunţat miercuri preşedintele ANRP, Dorina Danielescu.
Proiectul a intrat în dezbatere publică miercuri seară.
Prin Hotărârea pilot pronunţată în luna octombrie 2010 în cauza "Atanasiu şi Poenaru împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declanşat procedura hotărârii pilot, acordând statului roman o perioadă de 18 luni de la data la care hotărârea va rămâne definitivă, în care acesta să ia măsurile necesare care să garanteze protecţia efectivă a drepturilor enunţate de articolul 6 din Convenţie şi de articolul 1 din Protocolul 1 al Convenţiei în cauzele privind restituirea proprietăţilor.
Citește și:
Hunor despre restituirea imobilelor naționalizate: Plafonarea sumelor va trebui să fie acceptată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News