Data actualizării:
Data publicării:

Ministerul de Externe, anunț privind votarea în diaspora: Un efort considerabil

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Ministerul Afacerilor Externe informează că primul tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României s-a desfăşurat şi finalizat în secţiile de votare din afara graniţelor, în cele trei zile de vot, în bune condiţii, fără incidente de natură să afecteze procesul electoral. Acest rezultat este semnificativ, având în vedere şi recordul de participare la vot în cele 835 de secţii de votare organizate în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe a acţionat pentru organizarea în cele mai bune condiţii a procesului electoral, în limita atribuţiilor legale care îi revin, de suport şi asistenţă tehnică pentru Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate, care are, conform legislaţiei electorale în vigoare, competenţa directă de gestionare a activităţilor de pregătire şi coordonare a procesului de votare din străinătate, se arată într-un comunicat de presă.

Obiectivul urmărit de MAE în acest efort a fost acela de a asigura că prin ansamblul măsurilor luate, în limita competenţelor sale şi a cadrului legal existent, cetăţenii români din afara graniţelor României să îşi poată exercita dreptul constituţional de vot în bune condiţii.

Pregătirea derulării procesului electoral a implicat un efort considerabil, la care a participat peste 85% din personalul MAE - Centrală, misiunile diplomatice şi consulare, precum şi reprezentanţii comunităţilor româneşti din străinătate.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu adresează mulţumiri tuturor celor implicaţi în desfăşurarea procesului de vot pe durata acestor trei zile, atât din cadrul MAE, cât şi din comunităţile româneşti din străinătate. Această cooperare foarte bună cu reprezentanţii comunităţilor de români din afara graniţelor va putea servi ca etalon şi pentru alte scrutine viitoare.

Acest rezultat se datorează şi modificărilor legislative adoptate ulterior alegerilor europarlamentare şi referendumului din luna mai, constatările, analizele şi propunerile de remediere ale misiunilor diplomatice şi consulare ale României jucând un rol important ca bază a procesului legislativ menţionat.

Vot masiv în diaspora

Participarea foarte numeroasă a cetăţenilor români din străinătate la procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României este în egală măsură un indicator al potenţialului real de vot al comunităţilor româneşti din afara graniţelor, aspect care va trebui să fie avut în vedere în mod constant de acum înainte pentru garantarea efectivă a exercitării, în bune condiţii, a dreptului de vot al cetăţenilor români aflaţi în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să ofere o atenţie deosebită organizării celui de-al doilea tur al alegerilor, în perioada 22-24 noiembrie a.c. In acest sens, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus deja ca toate misiunile diplomatice şi consulare să efectueze o analiză imediată a posibilelor aspecte de avut în vedere reieşite din derularea primului tur de scrutin.

Această analiză este necesară pentru a evalua măsurile ce se pot lua, în limitele competenţelor legale, mai sus precizate, ale MAE, în vederea optimizării demersurilor cu caracter organizatoric pentru derularea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

efort considerabil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel