Mineralul esențial pentru viață. Dr. Ruxandra Dobrescu: Aveți grijă ca în analizele uzuale să fie și calciul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @stefamerpik
FOTO: Freepik @stefamerpik
Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a vorbit despre calciu și legătura cu glandele paratiroide.

Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a explicat legătura dintre calciu și o serie de funcții pe care acesta le are în organism, dar și importanța testări nivelului de calciu din sânge, cel puțin o dată pe an.

”Calciul este un mineral esențial pentru viață, din mai multe motive!

Știm cu toții că oasele noastre sunt alcătuite în mare parte din calciu și știm de asemenea cât de importante sunt oasele pentru noi.

Ne folosim practic de schelet ca să avem sprijin în mers, în orice mișcare de fapt, și în plus oasele oferă protecție pentru organele noastre interne.

În plus și foarte important, oasele au un rol metabolic, pentru că sunt adevărate depozite de calciu, fosfor și carbonat, care pot fi mobilizate în funcție de nevoile organismului.

Pe lângă rolul de material de construcție pentru oase, calciul este însa foarte important pentru buna funcționare a organismului nostru pe de-a întregul! De ce?

Păi pentru că celulele noastre folosesc calciul ca moleculă de semnalizare – adică comunică între ele și cu mediul din jur, folosind (și) calciul ca mediator.

Din acest motiv, nivelul de calciu este menținut între niște limite stricte în sânge, în general între 8.5-10.2 mg/dl.

Și tot din cauza asta este foarte important să știm cum stăm cu nivelul de calciu! Deci aveți grijă ca în analizele acelea uzuale pe care le faceți în fiecare an să fie și calciul”, a scris dr. Ruxandra Dobrescu pe Facebook.

Legătura dintre reglajul calciului și glandele paratiroide

Este cunoscut faptul că pentru fixarea calciului în oase este nevoie de un aport adecvat de vitamina D, în perioada caldă fiind de ajuns expunerea la soare, în timp ce în sezonul rece, din septembrie până în aprilie, se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina D.

”Cum se întâmplă reglajul calciului? Prin cooperarea dintre parathormon, hormonul secretat de glandele paratiroide și vitamina D!

Asta se întâmplă musai cu colaborarea rinichilor, unde se reglează cât calciu se păstrează și cât se elimină prin urină, în funcție de necesitățile organismului”, a mai scris medicul, adăugând că acest mineral, unul dintre electroliți, are un rol important și în funcționarea inimii, printre altele reglând tensiunea arterială.

Citește și: Ce se ascunde în spatele oboselii. Dr. Ruxandra Dobrescu: Poate fi foarte severă și apare dintr-o dată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel