Mine din Ucraina în Marea Neagră. Vergil Chițac crede că "este o alarmă falsă": Amenințarea nu este reală. Nu avem de ce să ne speriem
Vergil Chițac, primarul Constanței și amiral în rezervă, a vorbit despre informația potrivit căreia sute de mine din Ucraina ar pluti în Marea Neagră.
Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odessa.
"Sunt două tipuri de mine - mine de contact care plutesc la diferite adâncimi, fiind ancorate de fundul mării, la 3 metri, la şase metri sau mine de fund care sunt fixate pe fundul mării şi care declanşează, în funcţie de amprenta magnetică a navei. Orice navă care se află în funcţiune are un câmp magnetic, iar, în funcţie de sensibilitatea minei, când câmpul acesta magnetic atinge un anumit gradient, mina explodează pur şi simplu. Informaţiile care au pornit această alarmă ar putea fi reale numai în cazul minelor de contact. Ele sunt la capătul unei parâme metalice şi capătul celălalt este la un led care este pe fundul mării. Ori lucrul ăsta nu s-ar putea. Mina nu poate să iasă la suprafaţă decât dacă parâma metalică este secţionată. Ori asta nu poate să o facă decât un vapor dragor, o navă vânătoare de mine.
Ei spun că din cauza unei furtuni. Asta este exclus. Eu vă spun, fără a fi sigur, că înclin să cred că nu este adevărat, nu s-a desprins nicio mină din barajul ucrainean, pentru că minele sunt calculate să reziste la orice tip de furtună, oricât ar fi de mari. Toată lumea ştie că mişcarea apei, în timpul furtunii, este exponenţial mai mică la 3 metri adâncime față de ce vedem noi la suprafaţa apei, cu atât mai puţin la şase. Eu nu cred că din barajul de mine marine, pe care cu siguranţă marina militară ucraineană l-a instalat, s-a desprins vreuna care pluteşte aşa liber prin Marea Neagră.
Părerea mea este că ameninţarea nu este reală, fără a fi sigur. Acum, ce vă pot confirma este că, dacă ar exista o mină de contact liberă, în momentul în care este tăiată parâma metalică, având în vedere flotabilitatea pozitivă, iese la suprafaţă şi pluteşte. Dacă ar fi liberă, pot să vă confirm că s-ar deplasa de la Odessa spre România şi Bulgaria, pentru că sensul curenţilor în Marea Neagră, pe malul vestic, este de la nord la sud. Este posibil, dar eu nu cred. Nu ne speriem, nu avem de ce. Eu cred că este o alarmă falsă", a spus Vergil Chițac, în emisiunea "Punctul de Întâlnire" de la Antena 3.
"Cei care locuiesc în apropierea ţărmului să anunţe la 112"
După cum au anunţat autorităţile de la Sofia într-un comunicat de presă, dispozitivele explozive "au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile", scrie Agerpres. Minele provin de pe coasta Odessei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.
Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat pentru EFE că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în circa 10 zile. Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive.
"Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă", se menţionează în comunicat.
Echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu maximă atenţie şi să informeze imediat autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă. Minele navale ajung să plutească în derivă, la suprafaţa apei, dacă se rupe cablul cu care sunt ancorate, explică EFE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News