Mină Lupeni, prăbușire. Semnal de alarmă: ”Tragedia se poate repeta oricând”
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
mineri carbune
mineri carbune
Stâlpii de susţinere folosiţi în galeriile de mină sunt de slabă calitate şi oricând se mai pot produce accidente de felul surpării de la Mina Lupeni la orice exploatare minieră din Valea Jiului.

Liderul sindical Darius Câmpean este de părere că trebuie găsită o soluţie pentru ca aprovizionarea cu stâlpi de susţinere să se poată face din mai multe surse şi la o calitate superioară, pentru a se putea asigura astfel condiţiile de securitate a muncii în subteran. 

"Am anunţat conducerea societăţii că stâlpii sunt proşti (din punct de vedere calitativ, n.r.), dar ştim cu toţii că avem o singură firmă care produce stâlpi şi care-i produce aşa cum îi produce, de proastă calitate. Noi tocmai asta am sesizat domnului ministru, că trebuie să găsim o modalitate, fiind companie de stat, să achiziţionăm chiar din altă ţară aceşti stâlpi. Pe vremuri, aduceam stâlpi din Polonia, care ofereau o siguranţă mult mai mare. (...) Problema cu stâlpii este una veche la exploatările miniere din toată Valea Jiului şi în orice moment se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat aici (la Lupeni, n.r.) la orice mină din Valea Jiului", a declarat vineri preşedintele Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean, scrie Agerpres.

Preşedintele Sindicatului "Muntele" a mai spus că probleme sunt şi cu aprovizionarea cu lămpi de miner, deoarece nicio firmă nu s-a prezentat la licitaţia organizată de CEH. În opinia sa, absenţa firmelor ar fi cauzată de o stare de neîncredere generată de intrările şi ieşirile repetate din insolvenţă ale CEH. 

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat vineri, la Lupeni, că una dintre cauzele surpării produse joi după amiază la această exploatare minieră ar putea fi faptul că stâlpii de susţinere din mină au cedat. Ipoteza a fost formulată de minerii care se aflau în subteran în momentul surpării unui abataj şi care s-au întâlnit vineri cu ministrul Petcu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel