Militarii americani au „securizarea” din greșeală o fabrică din Bulgaria. Ambasada SUA își cere scuze după incident
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Ambasada SUA în Bulgaria a prezentat scuze sâmbătă în urma unui incident produs în cursul unui exerciţiu militar la baza aeriană Ceşnegirovo, în care au fost implicaţi soldaţi americani care au pătruns din greşeală în incinta unei fabrici locale, informează Agerpres, care citează BTA.

'În cadrul exerciţiului Swift Response 21, între 10-14 mai, soldaţi americani ai brigăzii a 173-a aeropurtate au executat un exerciţiu de antrenament pentru a simula capturarea şi securizarea aerodromului dezafectat Ceşnegirovo', a indicat ambasada într-un comunicat transmis agenţiei bulgare.

'În cursul exerciţiului, soldaţii au simulat pătrunderea şi securizarea mai multor buncăre şi structuri de pe aerodrom. Pe 11 mai, soldaţii au pătruns şi au securizat o clădire de lângă aerodrom despre care au crezut că era parte a zonei de antrenament, dar care era ocupată de civili bulgari care operau o afacere privată. Nicio armă de foc nu a fost trasă în niciun moment al acestei interacţiuni', a precizat misiunea diplomatică.

'Prezentăm scuze sincere firmei şi angajaţilor săi. Învăţăm întotdeauna din aceste exerciţii şi investigăm pe deplin cauza acestei erori. Vom implementa proceduri riguroase pentru a defini în mod clar zonele noastre de antrenament şi a preveni acest tip de incident pe viitor', a adăugat ambasada SUA.

Reacţionând sâmbătă la relatările din media cu privire la incident, Ministerul bulgar al Apărării a transmis că nu a primit alerte sau plângeri oficiale.

Televiziunea Nova a relatat vineri că, pe 11 mai, militari americani au năvălit în incinta unei fabrici care produce echipamente pentru rafinarea uleiului de floarea soarelui, situată în regiunea Plovdiv.

Patronul fabricii a fost cel mai supărat



Înregistrările de pe camerele de supraveghere au arătat şapte militari în uniformă, purtând arme de asalt.

Fabrica este situată în imediata vecinătate a bazei aeriene unde avea loc un exerciţiu militar de amploare.

Doi angajaţi intervievaţi ulterior de Nova TV au relatat că au fost foarte speriaţi. Militarii americani au umblat în jur, au 'securizat' locul şi au plecat.

Patronul fabricii s-a deplasat ulterior la baza aeriană pentru a cere explicaţii, dar i s-a spus că nu se poate face nimic. 'Acesta a fost un afront grosolan la adresa mea. Ca şi când aş fi fost un terorist', a afirmat el.

Purtătorul de cuvânt al guvernului bulgar interimar, Anton Kutev, a declarat sâmbătă la televiziunea naţională că proprietarul fabricii s-a adresat în legătură cu incidentul parchetului districtual şi celui militar. 'Incidentul va fi investigat cu maximă urgenţă', a spus purtătorul de cuvânt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel