Militar condamnat că a ucis un protestatar Black Lives Matter, grațiat în SUA. I-a fost restabilit și dreptul de a purta armă
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a acordat grațiere totală și restabilirea dreptului de a purta armă fostului militar Daniel Perry, în vârstă de 37 de ani, condamnat anul trecut pentru uciderea prin împușcare a unui manifestant Black Lives Matter (BLM), Garrett Foster, în vârstă de 28 de ani.

Incidentul a avut loc în timpul protestelor din 2020 împotriva rasismului și violenței poliției.

Daniel Perry, care lucra ca șofer de ride sharing în timpul liber, a intrat într-o mulțime de manifestanți la Austin, capitala Texasului, pe 25 iulie 2020.

Avocații săi au pledat legitima apărare, susținând că Perry l-a împușcat pe Garrett Foster de cinci ori deoarece acesta se apropia de vehiculul său cu o pușcă de asalt îndreptată spre el.

Acuzarea a argumentat că Perry ar fi putut să evite confruntarea întorcându-se din drum, dar a ales să provoace întâlnirea cu manifestantul.

La 7 aprilie 2023, Daniel Perry a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Înainte ca acesta să facă apel, guvernatorul Greg Abbott a anunțat că a solicitat Comisiei de Grațieri din Texas să examineze dosarul lui Perry.

Abbott a declarat că dorește să impună legea texană „Stand your ground”, una dintre cele mai permisive legi din Statele Unite privind legitima apărare. Aceasta permite utilizarea forței letale dacă o persoană se consideră în pericol grav, chiar dacă există posibilitatea de a scăpa de pericol fără a recurge la violență.

Comisia de Grațieri a anunțat joi că, după o „examinare meticuloasă” a dosarului, a votat în unanimitate pentru a recomanda grațierea totală și restabilirea dreptului de a purta armă pentru Daniel Perry. Guvernatorul Abbott a anunțat într-un comunicat că acceptă recomandarea Comisiei și a lăudat legea „care nu poate fi anulată nici de un juriu și nici de un procuror progresist”.

În ordinul de grațiere, Greg Abbott a criticat aspru procurorul comitatului, acuzându-l de reducerea accesului la arme de foc și de modul în care a gestionat dosarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel