Data publicării:

Milionarii o duc din ce în ce mai bine. Nu au fost niciodată atât de mulți oameni bogați în lume și nici averi atât de mari - Studiu

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Potrivit unui studiu, nu au fost niciodată atât de mulți oameni bogați în lume, iar averea lor nu a fost niciodată atât de mare.

Se pare că milionarilor le merge din ce în ce mai bine în ultima perioadă. Potrivit unui studiu, nu au fost niciodată atât de mulți oameni bogați în lume și averea lor nu a fost niciodată atât de mare, scrie Le Figaro. Această prosperitate s-ar datora creșterii prețurilor acțiunilor, arată un studiu internațional realizat de firma de consultanță Capgemini, publicat miercuri.

Capgemini definește oamenii bogați ca fiind acele persoane ai căror bani disponibili în afara reședinței principale depășesc un milion de dolari. Se pare că numărul acestora a crescut de la 5,1%, la 22,8 milioane de oameni în 2023, potrivit acestui studiu intitulat „Raportul bogăției mondiale”.

Și sumele pe care le dețin au crescut, cu o avere totală estimată la 86,8 trilioane de dolari, o creștere de 4,7% față de anul precedent. Numărul de oameni bogați și averilor lor actuale ar reprezenta două recorduri de când Capgemini a început să publice acest studiu anual în 1997.

Cum poate fi explicat fenomenul

Fenomenul poate fi explicat în principal de creșterea piețelor bursiere din întreaga lume: indicele american Nasdaq a crescut cu 43% și S&P 500 cu 24% în 2023, în timp ce la Paris indicele CAC 40 a crscut c 16%, iar DAX, la Frankfurt, cu 20%.

„Acțiunile au crescut în combinație cu piața tehnologică, alimentate de entuziasmul pentru IA generativă și de impactul său potențial asupra economiei”, notează firma în studiul care a evaluat 71 de țări.

În anul 2022, cei mai bogați oameni au văzut valoarea averii lor înregistrând cea mai mare scădere din ultimii zece ani, din cauza scăderii prețurilor acțiunilor.

Anul trecut, America de Nord a cunoscut cea mai puternică creștere a numărului de milionari individuali, fiind înregistrată o creștere de 7,1%, precum și a bogăției (+7,2%), înaintea Asiei și Europei. Aceste noi cifre fac ca inegalitatea să crească și mai mult în lume. Tocmai din acest motiv, la G20, Brazilia și Franța fac eforturi pentru un impozit minim global pe cea mai mare bogăție, care ar putea aduce încă 250 de miliarde de dolari dacă cei 3.000 de miliardari ai lumii ar plăti cel puțin echivalentul a 2% din averea lor în impozite pe venit. Totuși, o astfel de măsură nu a fost încă decisă, aflându-se încă în discuții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel