Milioane de vieți, puse în pericol de reducerea bugetului britanicilor de ajutor extern
Scăderea sumelor de ajutor oferite de britanici pune în pericol milioane de oameni.
Conform BBC, tăierile bugetului de ajutor extern al Marii Britanii va pune milioane de persoane în pericol să moară de „boli tropicale neglijate”, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aproape 280 de comprimate salvatoare de viață cel mai probabil vor expira și vor trebui incinerate din cauza faptului că Marea Britanie a retras sumele de bani, a adăugat OMS.
Bugetul anual de ajutor extern al britanicilor a fost redus de la 0,7% din PIB la 0,5%, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 4 miliarde de lire sterline. Miniștrii din Marea Britanie spun că încă cheltuie 10 miliarde de lire în 2021, dintre care 1,3 miliarde lire sunt folosite pentru sănătatea globală.
OMS și alte organizații au spus că impactul va fi devastator
Organizația Mondială a Sănătății a făcut front comun cu multe alte agenții internaționale în încercarea de a explica că impactul deciziei trezoreriei britanice ar putea fi unul mare. Într-o scrisoare către Comitetul de dezvoltare internațională care anchetează viitorul ajutorului britanic, OMS spune că aceste tăieri pentru a o economisi bani aruncă milioane de oameni din cele mai sărace țări ale lumii în riscul de a contracta „boli tropicale neglijate”.
Printre acestea se numesc elefantiazis, trahomul, viermele de Guineea și alte 17 grupuri de boli are afectează în general doar persoanele din cele mai subdezvoltate națiuni. Acestea sunt complet prevenibile, însă dacă sunt lăsate fără tratament „ucid, lasă fără vedere, desfigurează și mutilează”, mai spune OMS.
Marea Britanie ajuta prin programul Ascend, însă pastilele cumpărate vor trebui arse acum
Organizația precizează că înainte de tăierile de fonduri, Marea Britanie ajuta 19 țări prin programul sanitar de vârf numit Accelerarea Controlului Sustenabil și Eliminării Bolilor Tropicale Neglijate (Ascend, n.r.).
Mare parte din ajutorul Britanic era utilizat la distribuirea unor medicamente salvatoare de viață, iar lipsa acestui ajutor va lăsa 277 de milioane de comprimate să expire și să fie incinerate. „Nu există vreo sursă alternativă și evidentă de finanțare care să umple golul lipsit de eliminarea programului Ascend”, a mai transmis OMS. În schimb, britanicii spun că este vorba despre impactul pandemiei, nu de rea-voință, iar decizia este una temporară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News