Data actualizării:
Data publicării:

Milioane de vieți în pericol, după decizia lui Trump de a tăia ajutorul extern al SUA

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Programe vitale, precum spitalele de campanie din taberele de refugiați din Thailanda, deminarea zonelor de război și tratamentele pentru milioane de oameni afectați de boli precum HIV, sunt pe cale să fie desființate, în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, plănuiește reduceri drastice ale ajutorului extern american.

Citește și: EXCLUSIV  Povestea Alexandrei Anghelescu îți arată cum este să trăiești în România cu atâtea diagnostice. De la o tânără normală la o fată care se luptă pentru ziua de mâine

Săptămâna trecută, Trump a suspendat pentru 90 de zile asistența pentru dezvoltare oferită de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) pentru a evalua compatibilitatea acesteia cu politica sa „America First”. Această decizie a generat îngrijorare în rândul organizațiilor umanitare și al agențiilor ONU care depind de fondurile americane pentru a distribui hrană, adăpost și asistență medicală.

Statele Unite reprezintă cel mai mare contributor la ajutorul umanitar global, oferind aproximativ 13,9 miliarde de dolari în 2024, echivalentul a 42% din totalul ajutorului monitorizat de ONU. Însă, înghețarea fondurilor pune în pericol numeroase programe, printre care se numără și clinici din taberele de refugiați din Thailanda, care adăpostesc aproximativ 100.000 de refugiați din Myanmar.

Deși Washington a declarat că vor exista excepții pentru anumite zone, cum ar fi asistența alimentară de urgență, alte programe, precum cele pentru adăposturi, nu vor putea continua. În Bangladesh, de exemplu, organizațiile care ajută peste un milion de refugiați Rohingya se confruntă cu dificultăți în procurarea materialelor pentru construirea și repararea locuințelor.

Tăierile bugetare vor afecta și furnizarea de medicamente esențiale pentru HIV, malarie și tuberculoză, pe care milioane de oameni din întreaga lume se bazează. Atul Gawande, fost șef al departamentului de sănătate globală din cadrul USAID, a declarat că oprirea acestor fonduri este „catastrofală”, subliniind că 20 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV ar putea rămâne fără tratament.

Organizațiile care sprijină orfanii și copiii vulnerabili afectați de HIV în 23 de țări vor fi, de asemenea, grav afectate. În Afganistan, unde peste 6 milioane de oameni supraviețuiesc doar cu pâine și ceai, directorul World Food Program (WFP) a avertizat asupra consecințelor grave ale înghețării ajutorului. În 2023, SUA a oferit 4,7 miliarde de dolari către WFP, reprezentând 54% din bugetul acesteia.

Decizia lui Trump a fost bine primită de unele guverne care susțin politici restrictive privind finanțarea externă. În Georgia, unde o lege privind „agenții străini” impune sancțiuni organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse externe, liderii au salutat această măsură.

Pe de altă parte, ONG-uri din Ucraina, cum ar fi Teach for Ukraine, au raportat panică în sectorul non-guvernamental. „În spatele fiecărui grant se află oameni reali care lucrează în condiții inimaginabile”, a scris Oksana Matiiash, președinta organizației, pe LinkedIn.

Statele Unite au fost cel mai mare donator pentru acțiuni de deminare în 2023, contribuind cu 310 milioane de dolari, adică 39% din sprijinul internațional. Tăierile bugetare pun în pericol programele din Siria, Myanmar, Ucraina și Afganistan, unde minele antipersonal fac numeroase victime.

Departamentul de Stat al SUA a justificat decizia, afirmând că revizuirea ajutorului extern este „o obligație morală” pentru a proteja interesele contribuabililor americani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel