Mike Pence şi-a anunţat candidatura pentru Casa Albă. Ce spun sondajele
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, și-a anunțat candidatura la Casa Albă. 

Potrivit unor documente făcute publice de Comisia electorală federală (FEC), Mike Pence, fostul vicepreşedinte american, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale. Unul dintre contracandidații acestuia, în alegerile primare republicane din 2024, va fi chiar fostul preşedinte Donald Trump, potrivit Reuters, AFP şi EFE.

Miercuri, 7 iunie, când împlineşte 64 de ani, Mike Pence va transmite un mesaj video prin intermediul căruia va oficializa intrarea sa în cursa electorală. Ulterior, acesta va participa la un miting în statul Iowa și apoi va vorbi la postul de televiziune CNN.

Website-ul RealClearPolitics a efectuat mai multe sondaje de opinie, iar potrivit mediei ultimelor sondaje, Mike Pence reuneşte 3,8% din intenţiile de vot, în timp ce Donald Trump reunește 53,2%.

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis  reunește 22,4% din intenţiile de vot, scrie Agerpres.

 

VEZI ȘI: Prima coliziune între Trump și DeSantis, dar cu mânuși. Marile diferențe dintre ei și un scenariu surpriză pentru confruntarea cu Joe Biden din 2024

Donald Trump și principalul său contracandidat la alegerile primare republicane au avut o primă încleștare cu mânuși, de la distanță, în statul american Iowa. Republicanii au dat startul campaniei pentru alegerea liderului care îl va înfrunta pe democratul Joe Biden în 2024 la alegerile prezidențiale de la finalul anului viitor.

Pentru a înțelege modul în care republicanii își aleg candidatul care va lupta pentru Casa Albă trebuie menționat că sistemul electoral american al așa-numitelor alegeri primare prevede ca cetățenii americani înregistrați în bazele de date electorale ca republicani - în SUA nu există conceptul de membru de partid - să își aleagă favoritul în baza campaniilor electorale și a dezbaterilor. Candidatul care obține cei mai mulți electori în cele 50 de state ale SUA va fi desemnat prezidențiabil.

Desigur, nu candidează doar Donald Trump și Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida. Alte nume grele republicane vor intra în cursă, precum Tim Scott sau Nikki Haley, dar se pregătește și Mike Pence, fostul vicepreședinte din mandatul lui Donald Trump.

Donald Trump e însă marele favorit, urmat de Ron DeSantis. Sondajele efectuate - însă înainte de anunțarea candidaturii oficiale a lui DeSantis într-un dialog cu Elon Musk - îl dădeau mare favorit pe Donald Trump, la o diferență confortabilă față de DeSantis. S-a demonstrat însă de mult prea multe ori că cel mai bun sondaj e votul. Chiar și sondajele din 2016 când Trump a spulberat la alegerile primare republicane au fost departe de a indica un asemenea rezultat.

Săptămâna aceasta în statul american Iowa Donald Trump și Ron DeSantis, cândva apropiați, au avut prima confruntare. Iowa va fi printre primele care vor vota la primare, importanța statului fiind mai degrabă psihologică, de trambulină electorală. Ca un element de can-can la primarele democraților niciun candidat care a câștigat Iowa din 2000 încoace nu a pierdut nominalizarea partidului pentru prezidențiale. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel