Mii de semnături împotriva ordinului ”5 porci”. Gospodarii se revoltă: Dacă la o fătare depășesc numărul, îi omor?
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pixabay
foto pixabay
Gospodarii sunt revoltați împotriva ordinului care le interzice să aibă mai mult de cinci porci în gospodărie. 

Asociația Forța Fermierilor a protestat în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la București.

Semnături împotriva ordinului 5 porci

Mărul discordiei: prevederile proiectului de lege a bugetului de stat pe 2021, în particular cele privind agricultura, lipsa despăgubirilor de secetă dar și ordinul care le interzice gospodarilor să țină mai mult de 5 porci în gospodărie dacă nu se constituie în exploatație înregistrată în S.N.I.I.A. Cum la manifestări au voie să participe maximum 40 de persoane, micii crescători de porci din Alba au dat sfară în județ pentru a strânge semnături împotriva ordinului care, spun ei, îi privează de o îndeletnicire pe care o practică din tată în fiu, din care trăiesc și la care nu sunt dispuși să renunțe atâta vreme cât practică creșterea porcilor pentru consumul propriu și al familiei extinse, scrie ziarulunirea.ro

Formularele tip au fost printate nu doar în Alba ci în toată țara, urmând a fi predate celor care vor participa la protestele de la București, în speranța că, numărul covârșitor al celor care nu sunt de acord cu ordinul ar putea influența deciziile la nivel înalt. De altfel, la presiunea fermierilor, ordinul a fost din nou în dezbatere publică, miercuri, cu câteva modificări.  De data aceasta, se specifică însă că Ordinul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2021 și apare și un al treilea tip de exploatație – exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, destinată crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița. În plus, porcii care pot fi crescuți în gospodărie nu mai sunt ”de îngrășare”, deci pot fi și scroafe.

”Dacă la o fătare depășesc numărul de porci, îi omor?”

Marius Plugar, mic crescător de porci din Ighiu, nu concepe să renunțe la scroafa care îi fată poate și de două ori în 12 luni, o dată a făcut 15 purceluși. Trei taie în fiecare an pentru el și familia lui, consum propriu, mai ține câte unul, doi pentru neamuri, restul îi vinde. ”Și să am numai vierul și scroafa, la o fătare depășesc numărul din ordin și ce fac atunci, îi omor?”, se întreabă gospodarul, conform sursei citate. 

”Am un prieten, în Mihalț, are gospodărie mare, familie extinsă, ține câte un porc pentru toate neamurile, acolo e tractor la fiecare casă, au teren, pun furaje, dacă nu mai cresc porci nu le mai rentează nici munca câmpului. Să-și facă exploatație comercială pentru câțiva porci în plus? Câți bani credeți că face țăranul din porci cât să-i ajungă să angajeze personal, medic veterinar, să pună garduri și alte investiții ca să se transforme în exploatație comercială?” a continuat el. 

În prima zi de strâns semnături, pe listele lăsate pe „la bolți” și alte magazine sătești din Ighiu, Bucerdea și Șard s-au strâns circa 100 de semnături, altele se contorizează de la Mihalț și cu siguranță că s-au mobilizat și alți gospodari și din alte comune din județ, doar că nu am auzit eu de ele. Marius Plugar spune că va fi astăzi în târg la Ighiu, cu tabelele, cine dorește să semneze. La nivel național, în mediul online, strict pentru una dintre petițiile privind „ordinul 5 porci” s-au strâns deja peste 6.100 de semnături din toată țara: Alba, Arad, Sibiu, Oradea, Timișoara și alte zeci de localități.

”Satul românesc va dispărea”

”Satele României sunt unitățile locative cel mai slab dezvoltate din Uniunea Europeană. Nu există locuri de muncă, nu există proiecte de dezvoltare. Gospodarul român subzistă doar cu ce produce în gospodăria proprie. E bătrân, copiii i-au plecat să lucreze pământuri prin țări străine! Dacă îl sacrificați în interesul celor bogați, al marilor exploatări, va muri, iar satul românesc va dispărea! Nu-l distrugeți! Toată agricultura României a fost distrusă după 1989, iar țăranul român încă de atunci se chinuie să supraviețuiască, să se pună pe picioare doar cu puținul muncii lui!”, se arată în textul petiției.

Deși mai marii din minister nu au dat nici până astăzi un răspuns clar privind ce ar trebui să facă micul fermier cu purceii rezultați de la scroafe, ordinul privind creșterea porcilor, aflat din nou în dezbatere publică, încearcă să limiteze o realitate de neignorat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel