Mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva legii presei din Ungaria
Aproximativ 7.000 de manifestanţi au cerut, joi seara, la Budapesta, retragerea controversatei Mobilizarea, organizată pe Internet, a fost mai slabă decât la marşul anterior, din 14 ianuarie, la care au participat aproximativ 10.000 de persoane. Alte patru coloane au fost organizate, joi, în oraşe din ţară.
La Budapesta, reprezentanţi ai unor ONG-uri din domeniul apărărării drepturilor omului, Amnesty International şi Uniunii ungare pentru Libertăţi Civile au susţinut discursuri în faţa adunării.
Manifestanţii protestează faţă de un text, intrat în vigoare la 1 ianuarie, acuzat de criticii acestuia că limitează libertatea presei. Comisarul european pentru Telecomunicaţii, Neelie Kroes, a cerut Budapestei schimbări, într-o scrisoare trimisă la 21 ianuarie.
Scrisoarea nu viza, însă, toate cele trei cele mai controversate puncte, şi anume protecţia surselor, componenţa autorităţii care supervizează mass-media - care este formată, în prezent, doar din patru apropiaţi ai Fidesz, partidul lui Viktor Orban - sau sancţiunile financiare prevăzute de text, în special pentru atingerile aduse securităţii naţionale sau moralei.
Scrisoarea lui Neelie Kroes denunţă înregistrarea obligatorie a instituţiilor mass-media într-un registru, extinderea legislaţiei ungare la instituţiile mass-media străine care operează în această ţară şi regula care prevede "o acoperire echilibrată".
"Legea va fi modificată. Vor fi găsit soluţii acceptabile pentru toţi", a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Janos Martonyi.
O petiţie împotriva acestui text a adunat 75.000 de semnături pe Facebook. O altă manifestaţie este prevăzută, la 15 martie, de Ziua Naţională a Ungariei.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News