Mii de oameni au ieșit în stradă în Insulele Canare. Protest împotriva turismului: Regiunea "nu este de vânzare"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Locuitorii solicită ca grupul de insule să limiteze temporar sosirile de turiști, în încercarea de a stăvili o explozie a închirierilor de vacanțe pe termen scurt și a construcției de hoteluri, ceea ce duce la creșterea costurilor locuințelor pentru localnici.

Turismul reprezintă 35% din produsul intern brut (PIB) în Insulele Canare, dar demonstranții spun că trebuie făcute schimbări în această industrie.

Sâmbătă, grupuri au protestat în Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura și La Palma.

Pe pancarte scria "Nu vrem să ne vedem insula murind", "Opriți hotelurile" și "Insulele Canare nu sunt de vânzare". Pancartele au fost văzute în timp ce mii de oameni au ieșit în stradă.

"Nu este un mesaj împotriva turistului, ci împotriva unui model turistic care nu aduce beneficii și care trebuie schimbat", a declarat un protestatar din capitala Tenerife, Santa Cruz de Tenerife.

Marșuri au avut loc și în orașe din Spania continentală.

Acestea au fost organizate de două organizații de mediu și au fost programate să aibă loc chiar înainte de sezonul de vârf al vacanțelor de vară.

Grupurile solicită autorităților locale să limiteze temporar numărul de vizitatori pentru a atenua presiunea asupra mediului, infrastructurii și situației locuințelor de pe insule. Ei speră, de asemenea, că propunerea va reduce achizițiile de proprietăți de către străini.

Președintele insulelor a declarat vineri că se simte "mândru" că regiunea este un punct turistic spaniol de top, dar a recunoscut că sunt necesare mai multe controale

Antonio Bullon, un protestatar din Tenerife, a declarat: "Autoritățile trebuie să oprească imediat acest model corupt și distructiv care epuizează resursele și face economia mai precară. Insulele Canare și răbdarea oamenilor au limite".

În cele șapte insule principale din Insulele Canare locuiesc 2,2 milioane de persoane, iar în 2023 au fost vizitate de aproape 14 milioane de turiști internaționali - cu 13% mai mult decât în anul precedent.

Autoritățile sunt îngrijorate de impactul pe care volumul mare de turiști îl are asupra localnicilor, iar un proiect de lege care înăsprește regulile privind închirierile pe termen scurt ar urma să fie adoptat în acest an.

Președintele insulelor a declarat vineri că se simte "mândru" că regiunea este un punct turistic spaniol de top, dar a recunoscut că sunt necesare mai multe controale.

"Nu putem continua să ne uităm în altă parte. În caz contrar, hotelurile vor continua să se deschidă fără niciun control", a declarat Fernando Clavijo într-o conferință de presă, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel